IZOLAN ZORKO DEŽJOT RAZSTAVLJA V ILIRSKI BISTRICI

Objavljeno dne 16. junij 2016

Ilirska Bistrica, 10. junij 2016 – V že dobro uveljavljeni ilirskobistriški Galeriji Doma na vidmu so v prvih dneh tega meseca zabeležili nov dogodek. Bistričanom in drugim obiskovalcem je postavil na ogled svojo razstavo slik in skulptur, z naslovom Odsevi, izolski kipar, rezbar in slikar Zorko Dežjot.

Zorko je dolgoletni predsednik izolskega kulturnega društva likovnih umetnikov Lik, v okviru katerega svoja dela tudi pogosto razstavlja. Seveda razstavlja tudi samostojno, prejel pa je že vrsto nagrad in priznanj. V Mokricah je prejel Zlato paleto, najvišje priznanje, najvišje priznanje, ki ga ljubiteljskim likovnikom podeljujejo v Sloveniji. Že mnogo let se ljubiteljsko ukvarja z likovno umetnostjo, predvsem kot kipar in rezbar. Pričel je z oblikovanjem starih vinskih dog, nadaljeval pa s prostostoječimi skulpturami iz lesa in drugih materialov. Njegove večje skulpture so našle mesto na vidnih lokacijah po Izoli. Kot slikar se je večkrat udeležil likovnih kolonij tudi na bistriškem. Najraje upodablja prostor v katerem živi in to v akrilnih barvah in v akvarelu. Razstavljene slike spadajo v njegov cikel – opus Odsevi, ki nastaja že vrsto let. V bistvu gre za slike, ki jih je opaža v morju in prenaša na platno. V začetku so bili to odsevi čolnov, kasneje pa predvsem odsevi oblakov in neba. Abstraktna dela, ki na nek način niso abstraktna, saj odražajo trenutno dejansko stanje v morju, so različnih oblik in barvnih kompozicij in ponujajo vsakemu opazovalcu lastno interpretacijo.

Sam dogodek pa je bil tudi bogato glasbeno začinjen. Za to je poskrbel njegov prijatelj in someščan, kantavtor in eden najuspešnejših tekstopiscev glasbenih uspešnic Drago Mislej – Mef, ki se je prijazno odzval njegovemu povabilu.

Razstavo si obiskovalci lahko ogledajo vsak dan, tudi ob praznikih, vse do 6. julija tega leta.

 

                                                                                                                                                                   R. Kranjec

Na prejšnjo stran