S KOLESARSKO TURO NA PRVI DAN NOVEGA LETA POVEZALI SLOVENIJO IN HRVAŠKO

Objavljeno dne 11. januar 2023

Ko je ura odbila dvanajst, so vsi zbrani na Mejnem prehodu Jelšane–Rupa pozdravili Hrvaško v Schengenu. Načelnik Matuljev Vedran Kinkela in bistriški župan dr. Gregor Kovačič sta si bila enotna, da je učvrstitev vezi in oživitev sodelovanja med sosednjima občinama ključnega pomena za boljšo prihodnost vseh nas.

»Vežejo nas stoletne vezi in meja nas je predolgo razdvajala. Čeprav prijateljski odnosi nikoli niso usahnili, so z današnjim dnem rešena marsikatera odprta vprašanja. To je velik korak v pravo smer in nikoli več ne smemo dovoliti, da bi nas meje še kdaj ločevale,« je vstop domovine v Schengen na Mejnem prehodu Jelšane–Rupa pozdravil načelnik Občine Matulji.

»To je zgodovinski trenutek za Evropsko unijo, Hrvaško in Slovenijo ter za vse nas, ki živimo ob meji. Ta dogodek razumem kot priložnost za razvoj teh krajev. Čeprav so bile vezi med nami močne, je meja zarezala med nas, saj je vsaj z vidika razvojnih projektov predstavljala veliko oviro. Ko enkrat meja pade, se odprejo nove priložnosti tako na gospodarskem področju kot tudi v razvoju turizma,« je pomen priključitve sosednje države Evropski zvezi izpostavil bistriški župan dr. Gregor Kovačič, ki meni, da je to odlična spodbuda tudi za naše kraje: »Če bo prehod iz Slovenije na Hrvaško lažji, se tudi mi nadejamo, da bo marsikateri turist z Reke prišel poiskat kakšno posebnost v našo občino. To je hkrati tudi priložnost za razvoj kmetijstva, saj so bili naši kraji že v preteklosti močno povezani, vezi pa so utrjene tudi na kulturnem in športnem področju ter pri zaščiti in reševanju. Danes je meja dokončno padla in vse tiste tihe želje, ki so tlele v nas v teh tridesetih letih, se lahko uresničijo.«

Direktorica Turistično-informacijskega centra Ilirska Bistrica Maja Uljan, ki je skupaj s člani matuljskega združenja slovesnost na meji tudi organizirala, je predstavila glavne adute domačih krajev: »Ker si želimo, da bi bila občina Ilirska Bistrica prepoznavna po kolesarskem turizmu, pohodništvu in ostalih aktivnostih v naravi, smo pripravili današnje srečanje v želji, da bi skupaj pisali nove turistične zgodbe brez meja in ravno brezmejnost bo odpirala nove kolesarske in pohodniške poti. Turisti bodo mejo svobodno prehajali in doživljali lepote naše neokrnjene narave.«

Da bi skupaj prevozili čim več brezmejnih kilometrov, so se bistriški kolesarji množično udeležili slovesne proslave ob padcu meje, kjer so se družili s hrvaškimi kolegi. Kolesarji so ustvarili resnično posebno vzdušje in v praksi predstavili povezanost ljudi z obeh strani meje, saj so tisti dan mejo prečkali kar na treh lokacijah, in sicer na Mejnem prehodu                         Jelšane–Rupa, na cesti Lisac–Sušak, kjer so prehod onemogočala zaklenjena vrata, in na Brezi, kjer je bila meja še v času Rapalske pogodbe.

Obeležitve pridružitve Hrvaške državam članicam schengenskega območja in njeno vključitev v območje odpravljenih notranjih meja držav EU so se udeležili tudi: v. d. direktorja Občine Ilirska Bistrica Boštjan Primc, direktor Hrvatske turistične zajednice Kristjan Staničić, predstavnica Slovenske turistične organizacije Martina Gojkošek, direktorica Turistične zajednice Matulji Marjana Kalčić in predstavnica Občine Brda Silvestra Elen Brašnić Saffigna, predstavnik PU Primorsko-goranske županije in načelnik PP Opatija Tomislav Milković ter gasilci in drugi predstavniki obeh držav.

 

Dan, ko so osebne izkaznice in dovolilnice za vedno ostale v denarnici, so zbrani proslavili z zdravico s kozarcem penine in domačo potico, za glasbeno popestritev in dobro voljo pa je poskrbel Niko Poles s spremljavo.


12 Jelšane RUpa prvi januar7.JPG12 Jelšane RUpa prvi januar6.JPG12 Jelšane RUpa prvi januar2.JPG12 KOLESARJI.JPG12 padec-meje-jelsane-bl-230101-14 potica.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-23 kolesarji prihod poles.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-31 rome.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-37 poziranje pred mp.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-48 marijana.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-54 odpiranje šampanjca.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-57 točenje šampanjca.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-59 zdravica.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-64 boštjan primc.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-71 marjana in tic.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-72 poles v akciji.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-74 množica.jpg12 padec-meje-jelsane-kolesarja1.jpg12 padec-meje-jelsane-bl-230101-76 množica 1.jpg

Na prejšnjo stran