MESEC KULTURE 2023 V ILIRSKI BISTRICI

Objavljeno dne 17. januar 2023

Januarja in februarja bo na kulturnem področju na Ilirskobistriškem zelo živahno in pestro.
TIC v sodelovanju z ŽPZ Prem, Knjižnico Makse Samsa, Glasbeno šolo Ilirska Bistrica, Gimnazijo Ilirska Bistrica, Žensko pevsko skupino Kalina, JSKD Ilirska Bistrica in Pokrajinskim muzejem Koper, enoto Ilirska Bistrica organizira niz dogodkov med 12. januarjem in 24. februarjem.

Skoraj 20 različnih dogodkov se bo zvrstilo v Mesecu kulture v občini Ilirska Bistrica. Poleg pestrega dogajanja pa na šolah v ilirskobistriški občini poteka likovni natečaj »ODPELJI NAS VLAK V DALJAVO« v sodelovanju z Društvom ljubiteljev železnic Ilirska Bistrica.

Maja Uljan, direktorica TIC Ilirska Bistrrica je povedala: »Poleg razstav, predavanj, literarno glasbenih večerov, koncertov, predstavitev knjig, proslav in ogledov in proslave, smo v program Meseca kulture 2023 ponovno uvrstili gledališko predstavo za otroke« in razložila, da je bilo pretekli dve leti, ko je bilo vsakodnevno dogajanje močno zaznamovano z epidemijo, kulturno življenje tako rekoč ustavljeno. »Zato pa želimo prebivalcem in obiskovalcem Ilirske Bistrice ponuditi izjemen kulturni program, da jih opozorimo, kako pomembno je kulturno udejstvovanje in ustvarjanje. Vabimo jih, da se dogodkov udeležijo v čim večjem številu.«

V samo kulturno dogajanje želijo pritegniti tudi mlade, zato so zanje pripravili javni poziv, da prijavijo svoja likovna dela na temo železnice. V tem letu namreč železnica v Ilirski Bistrici obeležuje pomembno obletnico, 150. obletnico zgraditve proge Pivka – Reka. Razpisni pogoji in prijava so možni na spletni strani https://www.visitilirskabistrica.si/sl/e/mesec-kulture.

Pomemben del kulture je tudi stavbna dediščina in njihova bogata vsebina. Ena od teh je vsekakor ljudska šola na Premu ter spominska soba domačega književnika Dragotina Ketteja. Zaradi njene prenove, bo v prihodnjem letu onemogočen ogled spominske sobe, zato so se v TIC Ilirska Bistrica odločili, da pripravijo kratki dokumentarni film, obeta pa se tudi inovativni digitalni ogled spominske sobe.
Na datum rojstva poeta Dragotina Ketteja, 19. januarja, Bistričanke in Bistričani obeležujemo kulturni praznik, ki je letos že 47. po vrsti.


22. januarja 1976 je namreč tedanja Občinska kulturna skupnost na svečani seji skupščine, ki je bila posvečena 100-letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja, rojenega 19. januarja 1876 na Premu, sprejela sklep, da se 19. januar, dan pesnikovega rojstva, razglasi za kulturni praznik občine Ilirska Bistrica.
Z željo, da se praznovanje kulturnega praznika obogati z več različnimi kulturnimi prireditvami, se je že v tretjem letu praznovanja izoblikoval prvi Mesec kulture. Prvo prireditev v Mesecu kulture so leta 1978 pripravili učenci osnovne šole iz Ilirske Bistrice v pesnikovi rojstni hiši na Premu.

TIC Ilirska Bistrica, Gregorčičeva cesta2, 6250 Ilirska Bistrica
E-naslov: info@tic-ilbistrica.si
Kontakt:    +0386 (0)599 66 278, +386 (0)40 78 71 79

Mesec_kulture_2023_objava_februar

 

Na prejšnjo stran