Primorsko-notranjska regija, ambasador inovativnosti

Objavljeno dne 17. junij 2016

»Primorsko-notranjska regija je pravi ambasador inovativnosti!« je včeraj poudaril Goran Novković, izvršni direktor GZS, ki je sodeloval na podelitvi priznanj najboljšim inovatorjem Primorsko-notranjske regije. Še posebej je pohvalil prizadevanja organizatorjev Dneva inovativnosti, da v svoje dejavnosti vključujejo tako mlade kot tudi občine, podjetja, urade za delo in nevladne organizacije, saj to po njegovem mnenju krepi inovativno gibanje in prispeva k oblikovanju inovacijskega ekosistema. Prav to je bil cilj Centra za inovativnost in razvoj Regionalne razvojne agencije Zeleni kras, ki je na Dan inovativnosti združil različne regijske organizacije pri izvedbi trinajstih različnih dogodkov za spodbujanje iskanja novih pogledov na stare težave in sprejemanja novih izzivov.

Na Dnevu inovativnosti so poleg pobudnikov sodelovali še postojnska območna enota Gospodarske zbornice Slovenije, postojnski in ilirskobistriški Urad za delo Zavoda RS za zaposlovanje, stičišče nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije Boreo, Podjetniški inkubator Perspektiva Zavoda Znanje Postojna ter vse občine v regiji: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna. »S takim povezovanjem dokazujemo, da je potreba po inovativnosti na ravni regije že zrela. Glavni cilj Dneva inovativnosti je širjenje ideje o inovativnosti ter spodbujanje kreativnosti, drugačnosti in tudi podjetništva v javnosti,« poudarja Jana Nadoh Bergoč iz Centra za inovativnost in razvoj.

Pobudo je navdušeno pozdravila tudi Občina Cerknica in sodelovala pri organizaciji. Na široko so odprli vrata za pobude občanov, povezane s tem, kje bi Občine lahko bila (še) bolj inovativna. Občani lahko še naprej oddajajo svoje predloge občinam na spletu, na povezavi Centra za inovativnost in razvoj: http://www.cir.si/novica/zbiramo-predloge-o-inovativnosti-obcin/  

V okviru Dneva inovativnosti je območna zbornica Gospodarske zbornice Slovenije podelila priznanja za najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji v letu 2016. Srebrna priznanja so prejeli Dominik Milavec iz Ydria Motors ter Petar Tadić in Samo Petrič iz Kovinoplastike Lož. Bronasta priznanja so podelili Marku Ravšlju in Aleksandru Kljunu iz Kovinoplastike Lož; Primožu Žufiču, Marku Ravniku in Anžetu Kranjcu iz Ydria Motors ter samostojnima inovatorkama Nataši Frank Barbiš iz Ilirske Bistrice in Sonji Semenič iz Podnanosa. Diplome pa so prejeli Primož Vidmar, Andraž Opeka in Toni Lovko iz Brest - pohištvo Cerknica ter samostojni inovator Vilko Škrab iz Ilirske Bistrice. Priznanja sta podelila Marko Rupar, župan občine Cerknica in predsednik Razvojnega sveta Primorsko-notranjske regije, ter Goran Novković, izvršni direktor GZS. Mag. Boštjan Požar, direktor RRA Zeleni kras in GZS Območne zbornice Postojna, je na podelitvi opozoril, da je Primorsko-notranjska regija na repu slovenskih inovacijskih sposobnosti, če sodimo po vlaganjih v raziskave in razvoj, sodelovanju z razvojno-raziskovalnimi ustanovami ali po mobilnosti raziskovalcev in zaposlovanju v raziskovalnih dejavnostih. Poudaril je potrebo po spodbujanju inovativnosti ter zagotovil, da bodo Dan inovativnosti izvajali tudi v prihodnjih letih in k sodelovanju pritegnili še več različnih regijskih akterjev.

V Cerknici je potekala delavnica Mladi nevladniki - inovatorji prihodnosti, ki jo je v prostorih Notranjskega regijskega parka pripravil Boreo, stičišče nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije. Udeležili so se je predvsem mladi z dobrimi idejami in pod vodstvom Anuše Gaši oblikovali privlačne turistične ideje, ki bodo morda že kmalu v regijo inovativno vabile nove obiskovalce. Mateja Simčič in Dejan Iskra pa sta jim predstavila, kako lahko Regijska destinacijska organizacija Zeleni kras in RRA Zeleni kras podpreta dobre podjetniške ideje.

Na Centru za inovativnost in razvoj ugotavljajo, da je inovativno razmišljanje blizu predvsem mladim, kar je dokazal dober odziv na natečaj »Naredimo drugače!«, s katerim so osnovnošolce in dijake spodbujali k novemu, inovativnemu in neklasičnemu razmišljanju o rešitvah problemov v naši družbi. Na natečaj, ki poteka v okviru evropskega projekta Smart Inno, je prispelo 17 izdelkov, največ z OŠ Miroslava Vilharja Postojna, s katere so tudi vsi nagrajenci. Nagradili so izdelke 3.c razreda (mentorica Alenka Počkar), Vite Šavli (mentorica Irena Rep) in Arje Ele Hvala (mentorica Bojana Kobe).

Zavod RS za zaposlovanje je k inovativnemu razmišljanju povabil iskalce zaposlitve. Na postojnskem in ilirskobistriškem uradu za delo so pripravili delavnici o drugačnem načinu predstavitve delodajalcu. V Podjetniškem inkubatorju Perspektiva Zavoda Znanje Postojna v Velikem Otoku so na Dan inovativnosti odprli informacijsko projektno pisarno Inovativna Postojna, kjer bodo potekala svetovanja vsem, ki želijo svoje inovativne podjetniške ideje razviti v poslovno iniciativo.

Dan inovativnosti se je zaključil z otvoritvijo razstave izbranih del natečaja »Naredimo drugače!« v Krpanovem domu v Pivki, kjer bodo na ogled do 16. avgusta, nato pa bo Center za razvoj in inovativnost RRA Zeleni kras razstavo izdelkov selil po regiji, kjer bo še nekaj mesecev obujala razpravo o inovativnosti. Napovedujejo namreč nenehno spodbujanje k inovativnemu razmišljanju, saj si želijo Primorsko-notranjsko regijo spremeniti v najbolj inovativno slovensko regijo.

1 Dan inovativnosti nagrajenci natečaja Naredimo drugače3 Dan inovativnosti podelitev nagrad GZS inovatorjem3cDan inovativnosti podelitev nagrad GZS inovatorjem3dDan inovativnosti podelitev nagrad GZS inovatorjem3o Dan inovativnosti podelitev nagrad GZS inovatorjem6Dan inovativnosti Urad za delo IlBDan inovativnosti razstava del natečaja Naredimo drugačeDan inovativnosti_2016_plakat

Na prejšnjo stran