V Ilirski Bistrici odprli ruski konzulat, ki bo skrbel za gospodarske stike med državama

Objavljeno dne 21. september 2016

V petek, 16. septembra so v Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici odprli pisarno častnega konzula Ruske federacije Matjaža Vuge, ki bo skrbel za gospodarske stike med Rusijo in Slovenijo. Konzulat pokriva območje 32 občin Osrednjeslovenske in Primorsko-notranjske regije. »Moja primarna naloga je pomoč ruskim podjetjem v Sloveniji, pomagal pa bom tudi vsem zainteresiranim podjetnikom iz Ilirske Bistrice in ostalih občin, da najdejo prave stike v Rusiji,« je povedal Vuga.

Prostore konzulata sta skupaj z Vugo namenu predala veleposlanik Ruske federacije Doku Gapurovič Zavgajev in bistriški župan Emil Rojc. Vsi trije so v govoru poudarili, da Slovenija in Rusija že tradicionalno dobro sodelujeta. Zavgajev je omenil, da v 60 regijah Ruske federacije deluje 500 slovenskih podjetij. »Vzpostavljamo pogoje, da bi se tako sodelovanje nadaljevalo, da bi raslo število podjetij in bi geografsko širili regije sodelovanja.« Dodal je, da so institut častnih konzulov – v Sloveniji jih je pet –,vzpostavili predvsem zaradi tega, »da bi razvili konkretne projekte sodelovanja in usmerjali izkušnje obeh držav ter da bi se sodelovanje širilo«.

Vuga je na vprašanje, ali se kak ruski investitor zanima za vstop na območje bistriške občine, odgovoril, da tega še ne more potrditi, da pa bo Rusom pomagal iskati prave poti in stike v Sloveniji. »Moje delovanje je dvosmerno, slovenski podjetniki mi bodo lahko predstavili svoj produkt oziroma cilje; ker imam v gospodarstvu precej izkušenj, bom pokazal, katere so ovire na njihovo poti v Rusijo in mogoče našel tudi kakšne stike.« V ponedeljek bdo vzpostavili spletno stran častnega konzula, na kateri bodo podatki o tem, kje in kako priti do njega.

Odprtje konzulata je pozdravil tudi župan Rojc, ki želi, da bi skupaj z Rusi sodelovali pri rekonstrukciji partizanske bolnice Zalesje, v kateri je bil glavni kirurg ruski zdravnik Magomed Gadžijev – Mišo. Rojc si želi, da bi z Rusi sodelovali tudi na področju gospodarstva. Opomnil je, da je bistriška občina po osamosvojitvi doživela gospodarski zlom. »V zadnjih letih se je slika nekoliko popravila, vendar si mora še vedno več kot polovica za delo sposobnih občanov in občank iskati kruh izven občinskih meja,« je opozoril. Pojasnil je, da je občina naredila, kar je bilo v njeni moči, da bi zagotovila dobro podjetniško okolje. »Vendar občina sama z obstoječim gospodarstvom ne zmore zagotoviti vseh prepotrebnih novih delovnih mest, zato nujno potrebujemo nove vlagatelje tako v industrijo kot tudi v turizem, od katerega si še posebej veliko obetamo.«

Odprtja pisarne častnega konzula so se udeležili tudi konzul Ruske federacije Roman Chigantsev, svetovalec za trgovinska in gospodarska vprašanja Sergej Ivanov, župani nekaterih občin, ki jih pokriva konzulat in drugi. Dogodek so pospremili s slovensko-rusko obarvanim kulturnim programom. Nastopili so mladi pevci iz osnovne šole Antona Žnideršiča, Lara Štemberger in Leon Batagelj sta zaigrala na violino in klavir, dekleta iz bistriške glasbene šole pa so odplesale točko iz baleta Labodje jezero. Rusko kulturo so s petjem predstavile članice skupine Talisman, ki jih vodi Irina Guščina, medtem ko je Nika Petrič iz društva etnične kulture Ritmi planeta ob ruskih ritmih zaplesala dve energični koreografiji.

Petra Trček

Na prejšnjo stran