Center lokalne kulture v Ilirski Bistrici

Objavljeno dne 13. januar 2017

Občina Ilirska Bistrica bo s Centrom lokalne kulture postala še zanimivejša za turiste, saj je dodana vrednost Centrov lokalne kulture (CLC) povečanje možnost interakcije z domačini. To omogoča globlje raziskovanje korenin ter razumevanje drugih kultur, z namenom, da se še bolj poveže skupno evropsko identiteto v kulturnem, umetniškem, arhitekturnem, naravnem, političnem, socialnem in zgodovinskem ter glasbenem pogledu.

Območje občine Ilirska Bistrica je imelo velik pomen v preteklosti, ki je kasneje zbledel. Občina leži na jugozahodnem delu Slovenije, področju s posebnimi, heterogenimi značilnostmi ter znamenitosti kot so narava, arhitektura in različne možnosti športnih aktivnosti. Med naravne znamenitosti se uvrščajo presihajoči potok Sušec, pestro območje Brkinov ter biotsko raznovrstni jezeri Klivnik in Mola. Idilično naravo predstavljata tudi gozdna pristava Mašun in Sviščaki, najbolj znano izhodišče za vzpon na Snežnik, ki je s svojimi 1796 metri najvišja gora snežniške planote in hkrati najvišja  ne-alpska točka v Sloveniji. Kulturne in zgodovinske zanimivosti občine zaokrožajo Občinska palača, grajena v beneškem slogu, dvorec Schönburg Waldenburg, kjer domuje Okrajno sodišče, Grad Prem, spominska soba Dragotina Ketteja, in Novakov mlin.  V občini se odvijajo tradicionalne etnografske prireditve, kot je pustni karneval Pust je pršu in ostale prireditve, ki so zanimive za obiskovalce. Nekatere vasice so tudi danes poznane po posebnih cerkvenih in posvetnih slovesnostih, ki predstavljajo svojevrsten pogled v kulturno dediščino teh krajev.

Pripravljen “Certifikat za kvaliteto turizma za starejše“ bo zagotovil kakovost ponujenih storitev pod skupno blagovno znamko.

V skladu s ciljem programa COSME, projekt Evropa za seniorje – EUROSEN (ang. EUROpe for SENiors), je osnovni namen projekta razširiti meddržavni turizem za starejše v nizki sezoni, obogatiti to vejo turizma in povečati konkurenčnost v tej industriji, predvsem pa pomagati malim in srednje velikim podjetjem (SME) in ostalim akterjem v tem sektorju.

Projekt Evropa za seniorje – EUROSEN, je bil ustanovljen z namenom spodbuditi novo obliko turizma, ki odgovarja spreminjajočim se potrebam in pričakovanjem starejših. Turizem sloni na sodelovanju, izkušnjah, odnosih in interakciji med ljudmi iz različnih držav, njegov namen pa je deliti izkušnje, zgodbe, običaje, navade in vrednote, ki skupaj tvorijo raznolikost in bogastvo evropske kulture.

Občina Ilirska Bistrica tako sodeluje pri projektu EUROSEN, ki povezuje 8 partnerjev. EUROSEN je kompleksen projekt, ki vključuje pet različnih držav. Vsaka država ima svojega posebnega operativnega partnerja, ki sodeluje pri realizaciji tega projekta: PLEF – Planet Life Economy Foundation, turistična agencija VIAGGI ERBACCI, združenje ANCESCAO, regija Kalabrija v Italiji, javna institucija iz Romunije, občina Werfenweng iz Avstrije, AGE Platform iz Belgije in storitve v turizmu LILL iz Slovenije.

Zgoraj našteti operativni partnerji se posvečajo posebnim nalogam, ki so skladne z njihovimi izkušnjami ter znanjem. Tako je fundacija PLEF koordinator projekta, platforma Združenje AGE povezuje projekt z vsemi Senior združenji v Evropi, organizator potovanj Viaggi Erbacci ter LILL pa sta prevzela nadzor nad turističnimi realizacijami projekta s tehničnega vidika kot so npr. načrtovanje poti, komunikacijo in promocijo.

Jana Šepec

eurosen

 

 

Na prejšnjo stran