26. junij 2017

V Dom na Vidmu prihaja ljubljanska vokalna skupina Jazzva. V prijetnem ambientu atrija se bomo zibali v a cappella ritmih domačih in tujih hitov različnih datumov in stilov, ki jih bo Jazzva izvedla le s svojimi glasovi. Vstopnice so na voljo v TIC Ilirska Bistrica, cena 7€. -------------------- Jazzva je v svet vokalne glasbe vstopila že skoraj pred desetletjem. Na svoji poti odkrivanja človeškega glasu pišejo nove zgodbe, iščejo harmonije in se igrajo z različnimi barvami in učinki. Z vsako skladbo, ki jo izvajajo, poskušajo najti poseben odnos ter jo čim bolj doživeto in pristno poustvariti. Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi najrazličnejših žanrov: od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi in še mnogo drugega. Sodelujejo z odličnimi aranžerji, ki več kot uspešno poskrbijo, da vse njihove male nore ideje pridejo med notno črtovje. Jazzva so pevci Jasna Žitnik, Maša Simčič, Anja Hrastovšek, Andrej Perdih, Klemen Dovjak, Jon Leskovec, beatboxer Tadej Pasar ter tonski mojster Jure Matoz

20. junij 2017

Mednarodni festival uličnega gledališča ANA DESETNICA praznuje 20 LET! Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica v 20. leto stopa kot vseslovenski in mednarodno referenčen festival, ki je z urbano umetnostjo spontano posegel v življenja že skoraj milijon ljudi, in jim popestril vsakdan ter poživil ulice, parke, trge in mostove njihovih domačih mest. Festival je do zdaj gostoval v 22 slovenskih mestih, dobrodošel pa je tudi zunaj meja domovine (povabilo v San Sebastian, Evropsko prestolnico kulture 2016). V dveh desetletjih je gostil več kot 5.000 uličnih umetnikov s 6 kontinentov in več kot 40 držav sveta, obiskovalci pa ste si lahko ogledali že skoraj 1.000 različnih predstav.

07. junij 2017

Tretja sobota v mesecu juniju je že tradicionalno rezervirana za tako imenovano Poletno muzejsko noč - skupno akcijo slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij, ki na ta dan široko odprejo svoja vrata. Tudi letos bomo na ta dan odprli poletno sezono na gradu Prem. V programu je je tako kot vsako leto poskrbljeno za najmlajše in malo starejše. Vljudno vabljeni na Prem!

11. april 2017

Ljubitelji poezije so na literarnem večeru v Hramu dobrega v Gostilni pri Matetu z velikim zanimanjem prisluhnili delu pesnika, prevajalca, publicista, komparativista, filozofa in sociologa Milana Šelja, ki je svojo mladost preživel v majhni vasici Budanje v Vipavski dolini. Občinstvo je z dolgim aplavzom nagradilo pesniške zbirke Darilo (2006), Kristali soli (2010) in najnovejšo, Gradim gradove in mostove iz leta 2015. Za pokušino je avtor predstavil še izbor pesmi iz prihajajoče četrte pesniške zbirke in pesmice, ki jih ustvarja za otroke ter jih tudi namerava izdati v obliki zbirke.

11. april 2017

V Galeriji Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici so v petek, 3. marca 2017 odprli pregledno razstavo del članov Likovnega društva Franceta Pavlovca Ilirska Bistrica.

10. april 2017

Pomladna sezona v ilirskobistriški galeriji Doma na Vidmu se je pričela z razstavo slikarke, kiparke in restavratorke Dragane Dade ČURIN iz Kopra, dolgoletne članice KD LIK Izola.

10. april 2017

Mlada koroška pevka Ditka je prepričala občinstvo z uglasbeno ljubezensko liriko in prodornim a hkrati nežnim vokalom. Pesnik Feri Lainšček je dobro uro trajajoč koncert umetniško dopolnil s svojim recitali.

05. april 2017

Semanji dan in prelepo sončno dopoldne so popestrili člani Godalnega orkestra bistriške glasbene šole s Srečkom Mehom na čelu, ki so pred Triglav pubom priredili priložnostni koncert.

03. april 2017

Z začetkom pomladi se je začel prebujati tudi turizem na področju ilirskobistriškega.

30. marec 2017

V Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici so se predstavile osnovnošolske gledališke skupine v okviru območnega srečanja otroških gledaliških skupin, ki ga je v preteklem mesecu po vsej Primorski organiziral Javni sklad za kulturne dejavnosti.

27. marec 2017

Mlad in talentiran umetnik Matej Žužek iz Bača pri Knežaku prvič razstavlja svoja dela v Gostilni pri Kešu.

06. marec 2017

Prvi petek v mesecu marcu so slikarji, povezani v Likovnem društvu Franceta Pavlovca iz Ilirske Bistrice, v Galeriji Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici pripravili oziroma odprli večjo pregledno razstavo. Društvo prav v tem letu praznuje svojo petnajsto obletnico obstoja.

26. februar 2017

Bliža se najbolj norčavi del v letu.. Pridružite se nam na pustni konec tedna in nam pomagajte odgnati dolgo, mrzlo zimo! Skupaj se bomo poveselili in priklicali......POMLAD..

22. februar 2017

Pevke, ki jim je skupna velika ljubezen do petja, vodi in strokovno usmerja prof. Janja Konestabo. Prvi okrogli jubilej so proslavile s koncertom v veliki dvorani Doma na Vidmu.

20. februar 2017

Bistriški župan Emil Rojc je v četrtek zaupal ključ mestne hiše Topolškim šjmam, ki so županovale na že 22. nedeljski povorki Pust je pršu.

16. februar 2017

V povorki na pustno nedeljo se bodo po ulicah Ilirske Bistrice letos podale tudi značilne maske iz Sardinije, mamutzones iz kraja Samugheo. Zanimivi liki bodo prav gotovo popestrili bistriško prireditev Pust je pršu, gre pa za figure iz prazgodovinskih časov, ki prikazujejo magične obrede starodavnih kmetijsko-pastirskih družb iz Sardinije in širšega območja Mediterana.

15. februar 2017

»In kakšen naslov knjige! Komu sploh lahko kaj takega pride na misel? Ta človek sem jaz. Nekdo, ki je tako kot vi mislil, da v svojem življenju ne more ničesar spremeniti. In to vse do dne, dokler nisem prosil svojega stvarnika, naj mi razloži svoje stvarstvo, življenje – ne z besedami, temveč z življenjem samim. In od tistega trenutka naprej je šlo gor in dol, križem kražem čez globus, skozi revščino in bogastvo, dobro in slabo, prijazno in grdo in taisti, moja malenkost, ima z vami dobre namene in vam želi predstaviti nekaj svojih spoznanj in doživetij, zaradi katerih boste v svojem življenju zagotovo napredovali …«

15. februar 2017

Sobotni dobrodelni koncert »S pesmijo do otroških nasmehov« bo resnično narisal nasmeh na usta bistriških otrok, ki bodo z zbranimi sredstvi lahko letovali v Ruski federaciji, saj je TPPZ Pinko Tomažič poskrbel za neverjetno vzdušje v dve uri trajajočemu koncertu pred polno dvorano Doma na Vidmu.