Vseslovensko petje s srci

Objavljeno dne 08. april 2019

Vseslovensko petje s srci je dogodek, ki smo ga uspešno organizirali v lanskem letu in želimo z njim nadaljevati v prihodnje. Namen dogodka je združiti državljane in državljanke Republike Slovenije, Slovence in Slovenke v sosednjih državah in po vsem svetu v skupnem prepevanju slovenskih pesmi kot poklon sebi, slovenskemu jeziku, kulturi in državi.


KDAJ?
23. aprila 2019 med 10. in 11. uro po lokalnem času.

vseslovensko petje s srci


ZA KAJ GRE?
Preprosto za petje. Vse, kar potrebujete je glas in dobra volja. Lahko pojete sami ali se dobite skupaj s prijatelji in znanci in zapojete skupaj. Naredite si svoj lasten izbor slovenskih pesmi. Lahko si pomagate s pesmimi, ki jih najdete na YouTube kanalu z naslovom Vseslovensko petje s srci. Naj bodo pesmi, ki nas radostijo in navdihujejo s pozitivnostjo in lepimi občutki.
Na javnih prostorih se poje slovenska ljudska pesem (prilagam seznam najbolj poznanih ljudskih pesmi po izboru gospe Dušice Kunaver ter spletne strani: www.besedilo.si za hitrejši in lažji izbor glasbe). Doma in na delovnih mestih pa tiste, ki so nam najbolj pri srcu. Petje naj bo nalezljivo kot pristni smeh.
Oddaja Dobro jutro bo pripravila program v času dogodka.
Na Facebook strani z istim naslovom lahko več preberete o dogodku in ga delite med svoje prijatelje.


KDO BO PREPEVAL IN KJE?
Vsi. Kdor ima vrhunsko glasbeno izobrazbo ali pa je brez posluha. Prepevali bodo otroci v razredih vrtcev in šolah, zaposleni na delovnih mestih, upokojenci v domovih za ostarele, dobrovoljneži na cesti, sprehajalci psov v parku, prepevamo pa lahko tudi doma.
Domovi za upokojence se lahko lokalno povežete s šolo ali vrtci in skupaj naredite medgeneracijsko izmenjavo s prepevanjem pesmi in s starimi šegami in navadami, da se prenesejo na mladi rod.  Pomembno je da se imamo vsi skupaj lepo.
Ne gre za množično prireditev, temveč za majhen dogodek velikih, pomembnih razsežnosti v različnih krajih po Sloveniji.


ZAKAJ DOGODEK?
Ideja za dogodek izhaja iz prepričanja, da lahko vsak naredi nekaj dobrega zase in za celotno družbo, da nam bi šlo bolje.
Danes sodobna globalna družba teži k odtujitvi posameznika od domače skupnosti, zato je še toliko bolj pomembno, da se vsak posameznik zaveda odgovornosti, da je potrebno nekaj spremeniti in narediti za nas in za naslednje rodove (da lahko vsak prispeva k skupnim vrednotam, kot so jezik, kultura, tradicija).
Ko pojemo, dihamo globlje, odprejo se naša srca, postanemo bolj dojemljivi za pozitivnost, povezanost, sočutje, sodelovanje. Petje vpliva na spremembo zavesti in nas harmonizira.
Slovenci imamo največ zborov na kvadratni meter na svetu, zato je lahko skupno prepevanje tisto, ki nas najlažje znova poveže in s katerim se lahko poistovetimo.
Vljudno vabljeni k poročanju in prepevanju. Dobrodošli so tudi posnetki ali slike vaših aktivnosti, ki jih lahko kasneje objavite na Facebook strani Vseslovensko petje s srci.


Še nekaj informacij letošnjega primera dobre prakse.
Občina Ravne na Koroškem je s sodelovanjem TIC-a in JSKD-a pritegnila k sodelovanju več kot 300 pevcev različnih generacij. Zapeli bodo na trgu, otroci v vrtcih in šolah pa bodo prepevali v razredih.
Dogodek med drugimi podpirata tudi g. Peter Amalietti, glasbenik, skladatelj, sociolog, pisatelj in ga. Dušica Kunaver, samostojna kulturna publicistka.


S srčnimi pozdravi,
Matea Brečko
Gsm: 040 974 254
Email: vseslovenskopetje@gmail.com
FB https://www.facebook.com/events/588049501673382/

 

Priporočene pesmi za dogodek Vseslovensko petje po izboru Dusice Kunaver:

Al me boš kaj rada imela

Barčica po morju plava

Čuk se je oženil

Dekle je po vodo šla

En hribček bom kupil

Jaz pa pojdem na Gorenjsko

Jutri bo v Celovcu smenj

Kako se polžeku mudi

Kje so tiste stezice

Kolkr kapljic tolko let

Lepa Anka kolo vodi

Marko skače

Lisička je prav zvita zver

Moj očka ima konjička dva

Moja dekle je še mlada

Na planincah sončece sije

Ob bistrem  potoku je mlin

Pastirica kravce pase

Po Koroškem po Kranjskem že ajda zori

Po jezeru bliz Triglava

Posekaj fantič smrečico

Regiment po cesti gre

Sijaj, sijaj, sončece

Škrjanček poje žvrgoli

Šmentana muha

Terzinka

Tri tičice, tri tičice so morje obletele

Zaplula je barčica moja  

Žabe svatbo so imele

 

 

 

 

 

 

 

Na prejšnjo stran