S KOLESOM V NARAVO

Objavljeno dne 19. avgust 2021

V soboto in nedeljo (14. 8. 2021 - 15. 8. 2021) sta na vplivnem območju Parka Škocjanske jame potekala dva dogodka pod imenom »S kolesom v naravo«.

Na kolesarskem vikendu v Ilirski Bistrici smo na sobotni krožni dirki po mestnem jedru in na nedeljskem državnem prvenstvu v vzponu na Sviščake rekreativne in profesionalne kolesarje ter vse navijače in naključne mimoidoče ozaveščali o spoštljivem odnosu do narave in primernem načinu kolesarjenja v gozdovih, travnikih in drugih naravnih območjih.

Gozdovi so biotsko najbolj raznovrstni ekosistemi na kopnem, ki nudijo dom približno 80% kopenskih vrst živali, rastlin in gliv. Suhi travniki, posebno tisti, ki jih najdemo na Krasu ter tudi v Brkinih in Snežniških pobočjih, pa so po veliki vrstni pestrosti in naravovarstveni vrednosti skoraj brez primerjave s sorodnimi suhimi travišči drugje v Evropi.

Na sprehodih in rekreaciji v naravi nismo sami, zato občudujmo pestrost življenja ter bodimo nemoteči gosti. V gozdovih, travnikih in zavarovanih območjih smo ljudje namreč predvsem na obisku. Živali in rastline pa imajo tam svoj dom.

 

TIC Ilirska Bistrica in ekipa PŠJ v okviru projekta ENGREEN

 

Engreen

Na prejšnjo stran