Ogled zelene infrastrukture ob Kettejevi poti

Objavljeno dne 30. september 2021

V sklopu tradicionalnega Kettejevega pohoda je potekal tudi ozaveščevalni dogodek projekta ENGREEN. Glavni cilj tega projekta je spodbujati čezmejno sodelovanje za zagotovitev dobrega stanja ohranjenosti EU pomembnih in drugih zavarovanih vrst, vezanih na zeleno infrastrukturo v čezmejni IT-SI kulturni krajini. V nedeljo, 26. 9. 2021 smo si tako udeleženci lahko ogledali tudi manj znane vodne vire na Premu, kot sta npr. studenec pr' Použarji in studenec pr' Blaji.

Na približno 13 km dolgo pot smo se odpravili izpred OŠ Dragotina Ketteja. Prvi postanek smo naredili pri Novakovem mlinu, kjer sta nas lastnika pričakala s toplim napitkom in nam omogočila ogled vodnega mlina in črne kuhinje. Pot smo nadaljevali do Prema, kjer nas je pred pesnikovo spominsko sobo čakala degustacija domače hrane – suhe slive in jabolka, domača marmelada ter brinjevec, slivovka in topel čaj.

Po okusnem okrepčilu nas je okoli vasi popeljala zdaj že domačinka Nataša Olenik, ki se je na Prem preselila iz Postojne in je tudi predsednica Krajevne skupnosti Prem. Skupaj smo si ogledali nekaj obnovljenih studencev, ki so nekoč predstavljali pomembno vlogo za preskrbovanje z vodo.

 

Vmes smo se ustavili tudi pri pesnici, pevki in vsestranski kulturnici Danici Pardo, ki nam je pripravila nadvse toplo dobrodošlico. Poleg okusnih flancatov, domačega žganja, čaja in kave pa smo imeli priložnost slišati tudi njeno najnovejšo pesem.

 

Po ogledu smo pohodniki pot zaključili s toplim obrokom na Turistični kmetiji pri Ivankotovih in počakali prevoz nazaj na izhodišče.

Na prejšnjo stran