Slovesna otvoritev prizidka OŠ Knežak

Objavljeno dne 17. november 2017

Osnovna šola Toneta Tomšiča Knežak je bogatejša za tri moderno opremljene učilnice, v katerih poteka pouk za prvošolce, drugošolce in petošolce. Slavnostni trak sta simbolno prerezala župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc in ravnateljica OŠ Knežak Tea Gustinčič

 

»Šole na podeželju so središče življenja in to dejstvo moramo spoštovati. Veliko enostavneje in predvsem ceneje bi bilo, če bi vse učence vozili v večjo šolo v Ilirski Bistrici. Vendar bi bilo s tem življenje v posameznih krajih po občini osiromašeno. Izredno pomembno je, da se otroci šolajo v domačem kraju, da se zavedajo, da so tukaj doma in da se bodo po koncu šolanja vrnili v svoj domači kraj,« je poglavitno vlogo šole v življenju krajanov v svojem nagovoru izpostavil bistriški župan Emil Rojc.

»Naša šola je v zadnjih letih doživela temeljito prenovo. Še ni dolgo tega, ko smo imeli le 17 otrok v enem kombiniranem oddelku. Ker so bile potrebe po varstvu večje, je bil leta 2010 dograjen prizidek na zahodni strani, s katerim smo dobili še eno igralnico in garderobo. Kaj kmalu se je pokazalo, da sta tudi ti dve igralnici premalo za naše potrebe. Takrat smo se odločili, da učilnico 1. razreda preuredimo v otroško igralnico. Veseli smo, da so danes vse tri igralnice nabito polne in ima v njih svoj prostor kar 50 otrok,« je širitev prostorov za predšolsko vzgojo opisala ravnateljica OŠ Knežak Tea Gustinčič.

Zaradi vse večjega števila učencev, ki prihajajo v šolo iz Knežaka in treh okoliških vasi, Bača, Koritnic ter Šembij, je pričelo primanjkovati tudi šolskih prostorov. »Število otrok, ki so vključeni v našo šolo, je vsako leto večje, zato smo potrebovali več prostora za nemoteno delo,« je nujnost izgradnje dodatnih prostorov na šoli označila ravnateljica Gustinčič.

S prvim šolskim dnem je učence kneške šole razveselil novozgrajeni objekt v treh etažah. V pritličju je šola bogatejša za moderno učilnico, kabinet za športno vzgojo, hodnik s stopniščem in dve slačilnici. Prvo nadstropje ponuja dve  moderni učilnici z vmesnim kabinetom in hodnik s stopniščem, druga etaža pa je namenjena stopnišču, ki omogoča lažji prehod med nadstropji.  

Kneški otroci in šolski delavci pa imajo še eno veliko željo. »Močno si želimo zunanje telovadnice, saj pouk športne vzgoje trenutno poteka v notranjem večnamenskem prostoru, ki se nahaja v središču šole. To pa je zelo moteče za učence sosednjih učilnic, kjer poteka pouk,« je poudarila Gustinčičeva. Njihovi želji pa je prisluhnil župan Rojc,  ki je obljubil, da bodo na Občini prihodnje leto začeli s pripravo projektne dokumentacije za nov športni objekt v Knežaku.  

Za celovito sanacijo tlakov, s katero so zagotovili ustrezno zaščito pred nevarnim plinom radonom, prenovo jedilnice in izgradnjo prizidka, so na Občini Ilirska Bistrica namenili sredstva v višini okrog 400.000 EUR. V zadnjih letih pa je Občina za gradnjo in prenovo šol in vrtcev namenila približno 9 milijonov evrov. Oktobra lani je predšolske otroke razveselil nov vrtec, ki je umeščen ob Osnovni šoli Antona Žnideršiča v Ilirski Bistrici, 1. septembra letos pa so v prenovljene šole vstopili učenci tako OŠ Knežak kot tudi učenci OŠ Podgora Kuteževo. V drugi polovici naslednjega leta je predvidena otvoritev povsem nove šolske zgradbe v Podgradu, ki bo nadomestila dotrajan objekt obstoječe šole.  

OŠ Knežak, ki jo trenutno obiskuje 118 učencev, se lahko pohvali z izvrstnimi rezultati na nacionalnih preverjanjih znanja, kjer so njeni učenci že vrsto let nad slovenskim povprečjem. Da so vse prej kot povprečni pa so potrdili z zanimivim kulturnim programom, ki je spremljal simbolično otvoritev šole. Kot napovedovalca Osrednje informativne oddaje sta se izkazala Lara Tomšič in Blaž Godina, s pesniškima recitaloma sta navdušila Katja Tomšič in Tim Oblak, učenci pa so pokazali svoje bogato pevsko znanje, spretne plesne korake, občinstvo pa so očarali tudi z igranjem na Orffove inštrumente ter brenkanjem na kitaro.

Na prejšnjo stran