PRIROČNIK »PIKA NAi« ZA OBOGATITEV DRUŽENJA Z OTROKI

Objavljeno dne 20. november 2017

»Priročnik je skrbno načrtovan pedagoški in didaktični izdelek, ki je nastajal v času podaljšanega bivanja z učenci prvih razredov. Učitelju je podpora pri delu, staršem pa je lahko v pomoč pri domačem dopolnilnem delu. Vsem nam je preprost kažipot, kako lahko spodbujamo otroke k ustvarjalnosti in prekipevanju domišljije,« je pomen priročnika označila ravnateljica Osnovne šole Dragotina Ketteja Ester Juriševič.

Avtorica priročnika Laura Novak, vzgojiteljica v oddelku podaljšanega bivanja na OŠ Dragotina Ketteja, je že pred desetletjem začutila, da so nujne spremembe pri pristopu k pedagoškemu delu v različnih pedagoških oblikah in metodah. Generacije otrok se iz leta v leto spreminjajo in splošni zaključki o značilnosti generacij ne držijo več.

Način dela je bil kot šolski inovacijski projekt Kaj naj izmislim si? Kaj bomo delali? predstavljen v šolskem letu 2008/2009 in visoko ocenjen na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo v Ljubljani ter na GZS. Na Območni zbornici Postojna je prejel bronasto priznanje za najboljše inovacije v regiji za leto 2009. Dodatno obogaten z literarno junakinjo Piko Nai pa je postal dragocen pripomoček učiteljem podaljšanega bivanja v prvem triletju osnovne šole in vsem, ki ustvarjajo z otroki.

Literarni pristop in knjižna podlaga, kot je Pika Nai, so ravno pravšnji za uspešno povabilo najmlajših k sodelovanju. »Želja po navajanju na kasnejše branje vodi avtorico k pristopom, ki so otrokom blizu: gibanje, ples, ritmični elementi, petje, igranje vlog, dialoško pomenkovanje, improvizacija, nastopanje in neizmerna otroška igra, zaobjeta v zadovoljstvo in veselje otroških duš,« je vsebino knjige opisala ravnateljica Juriševič.

»Preživljanje ustvarjalnega prostega časa tako usmerjamo Pika Nai, otroci in jaz s svojim prikritim vodenjem, s predlogi. Motivacije za branje Pike Nai in igranje njenih iger nikoli ne zmanjka – ravno nasprotno, saj se med otroki vedno bolj krepita prijateljstvo in zaupanje. Ozračje v skupini je sproščeno in delovno. Pikine igre, kot jih radi poimenujejo otroci, zajemajo vsa vzgojna področja. Lahko so gibalne, miselne, glasbene, likovne, ustvarjalne, poučne in vzgojne. Ob Piki se otroci učijo o prijateljstvu, ljubezni, drugačnosti, zaupanju, razumevanju, o velikih in malih, a še kako pomembnih stvareh za življenje,« je pomen svoje knjige podrobneje predstavila avtorica Laura Novak.

Priročnik Pika Nai je z odličnimi ilustracijami obogatila šestletna Ema Klara Eraković, ko je bila še učenka Osnovne šole Dragotina Ketteja, danes pa živi v Ljubljani. Ema izhaja iz družine likovnikov in je s svojimi stvaritvami presenečala že v predšolskem obdobju.

Na predstavitvi knjige, ki se je odvijala, 17. novembra na OŠ Dragotina Ketteja, je pogovor z avtorico Lauro Novak vodila Alenka L. Segulin, za kulturni program pa so poskrbeli učenci OŠ Dragotina Ketteja.

 

 

Na prejšnjo stran