Matej Kravos zmagovalec ciklokrosa Črne njive 2016

Objavljeno dne 23. december 2016

Črne njive nad Ilirsko Bistrico so v soboto, 17. decembra 2016, gostile (najverjetneje) predzadnjo dirko ciklokros pokala Slovenije. S soncem obsijano prizorišče, na katerem je organizator pripravil razgibano 2.2 km dolgo progo, je gostilo 46 tekmovalcev iz Slovenije in Hrvaške, ki so se pomerili v treh dirkah.

Najprej so se na nekoliko skrajšano progo podali tekmovalci v najmlajših kategorijah. Med dečki do 15 leta je suvereno slavil Jure Rus (MBK SPORT.SI), ki je vodil od štarta do cilja. Za njim je kot 2. v cilj pripeljal Marcel Skok (KD Sloga 1902 Idrija), tretje mesto pa je osvojil njegov klubski kolega Lenart Tušar.  

Med deklicami v isti starostni kategoriji je zmaga po zaslugi Neja Kalan odšla v Kranj, medtem ko sta drugo in tretje mesto podobno kot med dečki osvojili članici Sloge 1902 iz Idrije – Nuša Maroz je stopila na drugo stopničko, Špela Čuk pa na tretjo.  

Mladincev tokrat ni bilo med prijavljenimi, zato sta svojo dirko odpeljali Isabel Petronio (AMD Beli kamen) in Tina Lager (OSM Films). Petronieva je takoj povedla in si pripeljala suvereno zmago, Lagerjeva pa je osvojila 2. mesto.  

Vrhunec dneva je tako kot na vseh ciklokros dogodkih pri nas sledil ob zaključku dne. Tekma moških v obeh starostnih kategorijah je postregla s pravim ciklokros dirkanjem. V dirki polni tempa je prišlo do številnih menjav v vodstvu, razplet pa so krojile tudi okvare – tu predvsem mislimo na številne prebite gume.  

V tej loteriji je do zasluženega zmage prišel Matej Kravos (TUŠ team), ki je bil med dirko tudi sam doživel prazno zračnico. Drugo mesto je zasedel Jernej Stibilj (Picibici), tretji pa je bil njegov kljubski kolega in obenem domačin Matej Krebelj. Med peterico najhitrejši v kategoriji 19-40 leta sta se zavihtela še Martin Ločnikar in Bor Čeh (Picibici). Cilja zaradi okvar nista videla vodilni v pokalu Vlado Kerkez (KD Šenčur) in Primož Obal (Team Turbo Tropovci), cilja pa pred domačimi gledalci ni ugledal niti Robi Jenko (KD Rog).
 
»Organizacija dirke je bila odlična. Če določeni odseki ne bi bili zmrznjeni, bi bilo še bolje. Proga je bila nezahtevna, nič tehnična. Konkurenca je bila dobra, smo pa imeli vsi težave z defekti, tudi jaz. Vsi smo imeli po dva do tri defekte. Z rezultatom sem zadovoljen. Prišel sem sicer bolj za zabavo, kljub temu pa se na koncu vedno tekmuje,“ je po dirki povedal zmagovalec Kravos.  

V kategoriji nad 40 let je slavil Miran Kurnik (KK Grega Bole Bled), pred Markom Pericem (KK Brda Dobrovo) in Matjažem Kovačem (Izvir Vipava). Matej Dakskobler (KK Pantal), ki je v prvem delu dirke še vodil je odstopil zaradi prebite gume.  

Kljub nekaterim manjšim tehničnim težavam, je večina udeležencev premierne dirke ciklokrosa Črne njive domov odhajala zadovoljna in z nasmeškom na licu. Pohvala na račun organizacije in priprave proge so račun ogranizatorjev iz turno-kolesarske sekcije Planinskega društva Snežnik so kar deževale, tako da nam ne preostane dirko organizirati tudi prihodnje leto. Potrudili se bomo še bolj kot letos, sami pa upamo na še boljši in številčnejši odziv tako tekmovalcev, kot tudi gledalcev.  

Tekst in foto: Simon Špilar  

Rezultati Ciklokros Črne njive 2016 – prijavim.se

 

ciklokros2.jpgciklokros4.jpgciklokros3.jpgciklokros5.jpgciklokros6.jpgciklokros7.jpg

 

Na prejšnjo stran