Otvoritev ribolovne sezone na jezeru Klivnik

Objavljeno dne 19. april 2017

Dejavne postrvi, odlično vzdušje in tako kot velja za to tradicionalno srečanje vzorna organizacija ter seveda dober prijem!

Tako bi lahko le z nekaj besedami opisali letošnje prvoaprilsko ribiško srečanje ob otvoritvi ribolovne sezone na salmonide na jezeru Klivnik pri Ilirski Bistrici.

V prekrasnem pomladanskem jutru se je tudi letos zbralo veliko število ribiških navdušencev, ki so skupaj z organizatorji pod vodstvom članov tekmovalne komisije poskrbeli, da je ta družaben dogodek, ki ga Ribiška družina Bistrica prireja že več kot dvajset let, minil v prijetnem vzdušju.

Jutranja meglica in svežina, ki sta se ob sončnem vzhodu razlegala nad mirno vodno gladino jezera, sta se ob pomoči sončnih žarkov in rahlega vetra hitro dvigovala in se kaj kmalu spremenila v sončno pomladansko jutro, ki je na otvoritveni dan sezone privabilo 141 ribiških navdušencev iz vseh koncev države in sosednje Hrvaške.

Da srečanje ne bi minilo brez nekaj tekmovalnega duha, smo ob tej priložnosti spet organizirali tudi tehtanje najtežjih postrvi.

Kot veleva tradicija, so se ribiči na tekmovanju, ki je trajalo od osme do dvanajste ure, pomerili v članski in mladinski konkurenci. Že po uvodnem signalu, ki je oznanjal začetek in prvih ribiških metih je bilo jasno, da so se pričakovanja izkazala za resnična. Pri postrvih se je takoj prebudil njihov primarni nagon po plenjenju in tako so pridno pobirale vabe, ki so jim jih ribiči ponujali.

Medtem ko so se nekateri ribiči s čolni podali v iskanje svojega zmagovalnega ulova vzdolž tri kilometre dolgega jezera, drugi pa preizkušali svoje ribiško znanje in srečo ob njenem bregu in na akumulacijski pregradi, smo organizatorji pod vodstvom glavnega kuharja Roberta Čermelja v velikem vojaškem kotlu pridno kuhali okusen golaž, s katerim smo ob koncu srečanja pogostili vse udeležence.

Še pred kosilom pa so bili naši tehtalci ob velikem zanimanju vseh prisotnih pri tehtanju ujetih postrvi zelo zaposleni, saj je bilo uplenjenih rib, ki bi lahko konkurirale za najvišja mesta v skupni razvrstitvi veliko. Ob zaključku se je izkazalo, da so tudi tokrat svoje ribiško znanje v obeh konkurencah najboljše unovčili gostje in ne člani ribiške družine, kot je to veljalo preteklih nekaj let.

V končni razvrstitvi je tako svoje ribiško srečo in znanje v članski konkurenci najbolje unovčil in zmago domov odnesel Marjan Penezić, ki je ujel 2.970 g težko šarenko, drugo mesto je osvojil Bogdan Hren, katerega postrv je tehtala 1.970 g, tretje uvrščeni ulov s 1.750 g težko šarenko pa je dosegel Refik Bakanović.

V konkurenci mladih ribičev je svoje vrstnike s 1.490 g ulovljeno šarenko premagala Hana Omerčić, drugo mesto je s 950 g težko postrvjo dosegel Matic Bursy, tretje pa si je s 920 g težko postrvjo prisvojil Andrej Frumen, član domače ribiške družine.

Organizatorji smo letos podelili tudi nagrado za Fair play. Zdelo se nam je nadvse primerno, da jo tokrat prejme Nezin Handanović, kateri je zbral pogum in na tehtanje samozavestno prinesel svojo 290 g težko šarenko.

Organizatorji srečanja smo se tako, kot nam je v navadi tudi letos potrudili in najboljše ribiče bogato nagradili s pokali in praktičnimi nagradami, ki so jih velikodušno donirali Ribiška družina Bistrica, zavarovalnica AS, RibiškeKarte,si, družina Cuuk, Avtoprevozništvo Ujčič, JBI d.o.o., trgovine ribolovne opreme Fish Market, Loribu, Kostevc, Avantura, Petarsport ter Brne. Za logistično in drugo podporo organizacije srečanja se iskreno zahvaljujemo tudi občini Ilirska Bistrica, podjetju VGP Drava Ptuj d.d., podjetju Komunala d.o.o. Ilirska Bistrica ter tabornikom iz Ilirske Bistrice.

Ker v družini ničesar ne prepuščamo naključju, smo pred otvoritvijo sezone poskrbeli za zagotovljen dober ulov in v jezero dodatno vložili 500 kg postrvi šarenke velikosti konzuma do nekaj kilogramov težkih rib. Z dodatnimi vlaganji postrvi v jezero Klivnik in tudi reko Reko bomo nadaljevali vse leto ter tako skrbeli, da bodo ribičem vedno zagotovljeni kar se da dobri pogoji za doživljanje nepozabnih ribiških užitkov.

Iztok Grlj

Gospodar RD

Na prejšnjo stran