Nova brošura Občine Ilirska Bistrica

Objavljeno dne 13. december 2017

Nova brošura in nov logotip Občine Ilirska Bistrica!

NARAVNO RAZNOLIKA DEŽELA

brošura TIC

»Naravno raznolika, kulturno bogata dežela prijaznih ljudi.« To je slogan, ki v novi publikaciji opisuje Občino Ilirska Bistrica.

Nova brošura, ki jo je izdal Turistično informacijski center (TIC) Ilirska Bistrica v sodelovanju z Občino Ilirska Bistrica in Zelenim krasom,  podrobno predstavlja bistriško občino kot turistično destinacijo.  Publikacija je napisana v slovenskem jeziku in v treh evropskih jezikih – italijanščini, nemščini in angleščini. Namenjena je tako domačim kot tujim gostom, ki želijo raziskati naše znamenitosti in skrite kotičke odmaknjene narave. Doslej bistriško področje ni imelo predstavitev vseh pomembnejših poudarkov, zbranih v zgolj eni publikaciji, zato je dosežek vsekakor edinstven.

Nova brošura je namenjena športnikom in rekreativcem, ki lahko uživajo v neokrnjeni naravi ilirskobistriške doline. Kolesarji se lahko zapeljejo po različnih tematskih poteh, bolje pripravljeni »jezdeci gorskih koles« pa snežniške gozdove vse bolj prepoznavajo kot turno kolesarsko destinacijo. Pravljični ambient gozda pod Snežnikom v svoj objem vabi navdušene pohodnike z vzponom na Snežnik in bližnje hribe. Na svoj račun pa bodo na Črnih njivah prišli tekači, ki se lahko razgibajo na kar šestih progah. V prestolnici, ki so ji ime posodili Iliri, so obiskovalcem na voljo številne zanimivosti – od potoka Sušca in starega mestnega jedra, občinske palače, grajene v beneškem slogu, vse do cerkve sv. Petra in cerkve sv. Jurija, kjer je velik pečat pustil umetnik Tone Kralj. Gričevnata pokrajina, poznana po sadju in brkinski slivovki, predstavlja idealno destinacijo za pohodništvo in kolesarjenje. Kamnite hiše in vodnjaki so odraz pristne brkinske kulture in ljudskega stavbarstva. Vasica Prem je zavarovana kot kulturni spomenik, kjer na slemenastem robu vse od leta 1213 kraljuje grad Prem, ki priča o strateški pomembnosti teh krajev v preteklosti. Najdaljša presihajoča reka v Sloveniji in jezeri Mola in Klivnik nudijo obilo možnosti za ribolov, foto lov in treking. Podgrajsko podolje je dom škoromatov, prvih omenjenih mask na Slovenskem, ki so na ogled v etnološki zbirki v Podgradu, oživijo pa v pustnem času na bistriškem karnevalu Pust je pršu. Neokrnjeni snežniški gozdovi so dom treh velikih evropskih zveri – risa, volka in medveda, ki ga lahko organizirano opazujete na Mašunu. Na gradu Kalc je živel in ustvarjal narodni buditelj Miroslav Vilhar, ki je leta 1869 organiziral Tabor za zedinjeno Slovenijo. Prav za temi grajskimi zidovi pa se je Franu Levstiku porodila ideja za povest o Martinu Krpanu. Obiskovalci, željni gastronomskih doživetij, bodo na svoj račun prišli na turističnih kmetijah in v gostiščih, kjer so na voljo domače jedi iz lokalnih sestavin.

Naslovnico brošure zaokrožuje nov logotip z obrisom Snežnika in njegovim značilno pobeljenim vrhom, goro pa obkrožajo mehki barvni žarki, ki prestavljajo raznolikost regije kot zaokrožene celote. Rumena označuje sonce, zelena naravo, modra pa vodne vire, ki jih je v naši občini v izobilju.

Neokrnjena narava in raznolikost površja sta poglavitni danosti bistriške občine, na katerih bo TIC Ilirska Bistrica v prihodnosti gradil svojo razvojno strategijo na področju turizma.


Drage občanke in dragi občani! Krivulje za novo predstavitev občine so na voljo v TIC Ilirska Bistrica v Galeriji Doma na Vidmu!

11a Naravno NASLOVNICA pdf.pdf

Na prejšnjo stran