Joško Delost je nov državni prvak

Objavljeno dne 01. januar 2019

Član Šahovskega kluba Rimex Ilirska Bistrica Joško Delost je na državnem prvenstvu Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije v hitropoteznem šahu, ki se je zadnjo soboto v januarju odvijalo na Ptuju, pometel s konkurenco in osvojil zasluženo prvo mesto.Sidro

Član Šahovskega kluba Rimex Ilirska Bistrica Joško Delost je na državnem prvenstvu Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije v hitropoteznem šahu, ki se je zadnjo soboto v januarju odvijalo na Ptuju, pometel s konkurenco in osvojil zasluženo prvo mesto.

»Šah je miselna igra z veliko računanja in dosti matematike, saj je potrebno predvideti več potez vnaprej in kako bo igral tvoj nasprotnik,« je povedal Joško Delost, ki je v najstarejšem slovenskem mestu po odigranih devetih kolih po švicarskem sistemu premagal 26 šahistk in šahistov ter brez poraza suvereno slavil z rezultatom 7,5 točk.

»Če v nogometu nekdo vodi z osmimi goli prednosti, mora njegov nasprotnik za izenačenje kar osemkrat zatresti mrežo. Pri šahu lahko vodiš, a se ti zaradi ene same poteze podre vse, saj je zaradi nekaj sekund slabše koncentracije izgubljena celotna partija,« je zahtevnost igre pojasnil državni prvak iz Šembij.

Joško Delost je lanskega decembra osvojil 3. mesto na hitropoteznem turnirju na Okroglem pri Kranju, redno pa se udeležuje vseh treh državnih prvenstev v hitropoteznem, pospešenem  in počasnem šahu ter nastopa v 1. slovenski ligi.

Šah igra že od svojega osmega leta starosti; nad igro pa se je navdušil, ko je videl igrati druge. Kot šestošolecje že premagal svojega učitelja, velik napredek pajedoživel v Šahovskem klubu RimexIlirska Bistrica, ki ga je leta 1974 pomagal ustanoviti. Trenutno je član Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ljubljana ter Šahovskega kluba Rimex Ilirska Bistrica, kjer redno sodeluje na mesečnih turnirjih, ki se jih radi udeležujejo tudi igralci iz Kopra, Postojne, Italije in Hrvaške.

JoškuDelostu igranje šaha pomeni sprostitev, druženje in zabavo. Za igranje tekmovalnega šaha pa je potreben reden tedenski trening in udeležba na tekmovanjih.»Moja najdaljša partija je trajala 4 ure in 45 minut. Potrebna je dobra koncentracija, zato je turnir, ki ga igraš tri do štiri ure, zelo dober trening,«je ključ do uspeha izdal Delost, ki tudi v prihodnje stremi k čim boljšim igram in se veseli državnega prvenstva v šahu z normalnim tempom, mesečnih turnirjev domačega kluba in ostalih turnirjev, ki se odvijajo po Sloveniji.

11

Na prejšnjo stran