Praznovanje 110-letnice PD Snežnik Ilirska Bistrica

Objavljeno dne 17. maj 2017

Več kot 150 ljubiteljev gora in neokrnjene narave z Bistriškega, ostalih slovenskih krajev, s Hrvaške in Italije se je kljub neobetavni vremenski napovedi zbralo na Sviščakih, kjer so člani Planinskega društva Snežnik v počastitev častitljive 110- letnice obstoja društva in 15- letnice Planinske skupine Bazovica z Reke organizirali nepozabno srečanje s proslavo na Sviščakih.

Okrog 120 planincev iz Planinskega društva Snežnik, ki so se s svojimi prijatelji iz planinske skupine Bazovica z Reke, Obalnega planinskega društva Koper in Slovenskega planinskega društva iz Trsta v zgodnjih jutranjih urah zbrali pred Planinskim domom na Sviščakih so pričakali topli sončni žarki. Po prisrčnih pozdravih in skupinski fotografiji so se povzpeli na 1796 metrov visoki Snežnik, najvišji slovenski izvenalpski vrh, po katerem je domače planinsko društvo dobilo ime. Nekaj izkušenejših gornikov pa se je odločilo za zahtevnejši vzpon po slovenskem delu Poti prijateljstva Snežnik-Snježnik.

Pohodnikom se je pridružilo čez 30 kolesarjev, ki so ta dan izkoristili za druženje v naravi. Člani Turno kolesarske sekcije, ki se je PD Snežnik priključila lani, so za udeležence pripravili dve različici ture. Bolje pripravljeni kolesarji so se podali na 63 kilometrov dolgo kolesarsko turo s skupnim vzponom 1500 metrov po makadamskih poteh Snežniških gozdov, ostali pa so izbrali manj zahtevno turo s skupnim vzponom 950 metrov.

Zadnji od ledenih mož, Bonifacij, je malo pred poldnevom poskrbel za nevihto s točo a prehodno poslabšanje vremena ni zmotilo dobrega razpoloženja pri planincih in kolesarjih, saj je po nevihti znova posijalo sonce in pogrelo vse udeležence.

Planinski dom na Sviščakih je bil ob visokem jubileju PD Snežnik tudi prizorišče tradicionalnega vsakoletnega srečanja med Planinsko zvezo Slovenije (PZS) in Hrvaško planinsko zvezo (HPS). “Zgodovina sodelovanja med planinci iz Slovenije in Hrvaške je tako dolga kot je stara naša planinska organizacija, saj sodelujemo že več kot 120 let. Letošnje srečanje na Sviščakih ni bilo naključno izbrano, kajti tukaj poteka srečanje planinskega društva Ilirska Bistrica in hrvaške planinske skupine Bazovica iz Reke. Želeli smo biti del tega dogodka in takšne oblike sodelovanja zelo podpiramo.”  je zagotovil predsednik PZS Bojan Rotovnik. Mnenju prvega med slovenskimi planinci se je pridružil tudi predsednik HPS Hrvoje Kraljević, ki je rekel, da je “prijateljstvo med slovenskimi in hrvaškimi planinci prisotno od nekdaj, saj hrvaški planinci zelo radi obiskujejo slovenske Alpe, ker so blizu.”

V popoldanskih urah so člani PD Snežnik na Sviščakih organizirali slovesno proslavo, na kateri so podelili zahvale in priznanja zaslužnim članom bistriškega planinskega društva in planinski skupini Bazovica, ki je ob tej priložnosti prejela zlati častni znak PZS, najvišje priznanje planincev. Predsednik PZS Bojan Rotovnik je ob častitljivi 110-obletnici Planinskemu društvu Snežnik predal Jubilejno plaketo PZS. Prisotne je po nagovoru slovenskega predsednika PZS in hrvaške podpredsednice HPS pozdravil tudi podžupan Občine Ilirska Bistrica Peter Štavar in jim zaželel še veliko uspehov na njihovi poti. Za glasbeno popestritev pomembne obletnice je poskrbel kvartet Pihalnega orkestra Ilirska Bistrica in bazoviški planinci, ki so posebej za to priložnost pripravili prisrčen pevski nastop.

 

 

Na prejšnjo stran