Gasilci merili moči v Ilirski Bistrici

Objavljeno dne 13. oktober 2017

Že četrto leto zapored je Gasilska zveza Ilirska Bistrica organizirala gasilsko športno tekmovanje Fire Combat Ilirska Bistrica 2017, ki je potekalo športnem parku Nade Žagar. Na tekmovanju so se pomerili najbolje pripravljeni operativni gasilci iz Slovenije in pa tudi Hrvaške.

Že četrto leto zapored je Gasilska zveza Ilirska Bistrica organizirala gasilsko športno tekmovanje Fire Combat Ilirska Bistrica 2017, ki je potekalo športnem parku Nade Žagar. Na tekmovanju so se pomerili najbolje pripravljeni operativni gasilci iz Slovenije in pa tudi Hrvaške. Tekmovanje je znano kot eno izmed bolj psiho- fizično napornih, saj morata tekmovalca, ki sta v popolni gasilski opremi z izolirnim dihalnim aparatom, ki skupaj tehta okoli 30 kg, premagati poligon sestavljen iz različnih ovir pri tem pa vsi stremijo k čim boljšim časom. Tekmovalci morajo nedvomno pokazati veliko gasilskega kot tudi tehničnega znanja, saj se morajo z vrvno tehniko spustiti z 6 metrov visokega stolpa, prenesti lutko, ki ima 75 kg mrtve teže ter povleči B cevovod, ki tehta okoli 350 kilogramov.

Sobotno sončno čeprav dokaj mrzlo jutro je najprej prebudilo otroke, ki so se v jutranjem delu pomerili na otroškem Fire Combatu 2017, ki smo ga izvedli drugič. Otroci so kot  pravi gasilci premagovali poligon, ki je bil sestavljen iz različnih ovir. Poligon je bil sestavljen iz preskakovanja ovire, premagovanja rova, vleke gume, kot pravi vojaki so morali premagati oviro sestavljeno iz gum, pokazati pa so morali tudi veliko moči, saj so kot veliki kolegi tudi oni morali povleči cevovod ter zbiti tarčno. Otroci so se preizkusili v 4 različnih kategorijah, in sicer mlajši pionirji, starejši pionirji, mladinci in pripravniki. Seveda je bila težavnost vaje prilagojena različni kategoriji gasilcev. Na tekmovanju se je udeležilo kar 49 ekip iz GZ Ilirska Bistrica ter Obalno- Kraške gasilske zveze, od tega je bilo 35 domačih ekip iz GZ Ilirska Bistrica, 5 ekip iz GZ Piran (PGD Nova vas), 5 ekip iz GZ Postojna (PGD Šmihel-Landol), 4 ekipe iz OGZ Koper (PGD Babiči in PGD Hrvatini). Kljub nekoliko mrzlem jutru, vendar pa ob zelo bučnem navijanju, so otroci dosegali odlične rezultate ter tako pokazali, da so z znanjem kot tudi s pripravljenostjo takoj za petami velikim kolegom, ki so se preizkusili za njimi.

Med odraslimi gasilci se je pomerilo 22 ekip iz Slovenije in Hrvaške v kategorijah člani do 30 let, člani nad 30 let, mešani pari in ženski pari. V kategoriji do 30 let je tretje mesto dosegla ekipa KK team v sestavi Jaka Fidel iz PGD Knežak in Izidor Koren iz PGD Kobarid, druga je bila ekipa Hozi in Žaži  v sestavi Matej Kocjančič in Anže Kobola iz PGD Škala vas, najboljši čas proge, in sicer s časom pod dvema minutama, pa sta dosegla Damjan Selinšek in Klemen Leskovar iz PGD Videž. V kategoriji nad 30 let se je preizkusila ekipa PGD Videž 2 v sestavi Damjan Selinšek in Boštjan Vehovar. Druga najštevilčnejša kategorija so bili mešani pari, v kateri se je pomerilo 7 parov. Tretje mesto sta dosegla Andreja Slavec in Jaka Fidel iz PGD Knežak, druga sta bila Katarina Vehovar in Boštjan Vehovar iz PGD Videž, najhitrejša med mešanimi pari pa sta bila Tanja Kužnik iz PGD Dobrnič in Andrej Molek iz PGD Žužemberk. Med nežnejšim spolom so moči merili dve ekipi. Drugo mesto je osvojila ekipa Primorska naveza v sestavi Špela Bele in Petra Jaksetič, boljši čas pa sta dosegli Smrketi, v sestavi Mateja Filipič in Ana Marija Filipič iz PGD Žužemberk.

Kot lansko leto pa so organizatorji na koncu pripravili še nastop »Četverca brez krmarja«, ter na nekoliko hudomušen način pokazali pravo timsko delo. Na progo se je podala četverica Erik Rutar in Barbara Štemberger iz PGD Vrbovo ter Andreja Slavec in Jaka Fidel iz PGD Knežak.  Po koncu nastopa je četverica priznala, da jim prenos pravega ponesrečenca, ki je bil še nekoliko lažji od lutke ni predstavljala ovir, vleka B cevovoda pa je bila v primerjavi s pravim tekmovanjem gladka, saj je bil prenos cevi za štiri pripravljene gasilce mačji kašelj.

Kljub merjenju časa in štetju kazenskih sekund, so bili na koncu zmagovalci vsi, ki so kakor koli pomagali in prispevali svoj čas pri izvedbi tekmovanja. Organizatorji bi se radi zahvalili vsem prostovoljcem, ki so sodelovali pri izvedbi tekmovanja, občini Ilirska Bistrica, vsem sponzorjem in donatorjev, različnim službam, ki so na prireditvi skrbele za varnost udeležencev in gledalcev, gledalcem za bučno podporo ter tekmovalcem, da so se udeležili tekmovanja ter pokazali svoje znanje in spretnosti.

Petra Jaksetič

Gasilci merili 3.jpgGasilci merili 2.jpgGasilci merili 5.jpgGasilci merili 1.jpgGasilci merili 7.jpgGasilci merili 8.jpgGasilci merili 6.jpg

Na prejšnjo stran