Rožnati oktober

Objavljeno dne 13. oktober 2017

Oktober je mesec ozaveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi osvešča slovensko javnost o tej bolezni. Ena izmed aktivnosti so tudi rožnate pletenine, s katerimi so že tretje leto v oktobru ovili drevesa v parkih in mimoidoče tudi na ta način opozorili na pomen zdravega načina življenja kot preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk.

Namen tovrstnih aktivnosti je spodbuditi ustvarjalnost žensk. S kvačkanjem in pletenjem razvijamo fino motoriko rok, mišljenje, ročne spretnosti, vztrajnost, razumevanje in upoštevanje navodil. Vse te lastnosti so potrebne tudi za uspešno soočanje z boleznijo.

Akciji rožnatih pletenin  smo se pridružile tudi podporne članice Društva diabetikov Ilirska Bistrice. Idejo, da sodelujemo tudi Bistričanke, mi je dala  Živa Žerjal, koordinatorica preventivnih programov pri NIJZ OE Koper.  Pobudo  sem takoj posredovala ga. Venčki Bergoč, ki je zbrala našo skupino za ročna dela, zraven pa povabila še članico Europa Donne in akcija je stekla. Zbrale smo roza volno,se dogovorile z direktorico knjižnice mag. Damijano Hrabar, da s pleteninami ovijemo steber knjižnice, mojstrice pa  so naredile načrt in v dobrem tednu izdelale lep roza plašček s katerim so  1. oktobra ovile podporni steber pred Knjižnico Makse Samsa v Ilirski Bistrici. Seveda brez zvestih mož pletilj ni šlo, saj je bilo potrebno pred knjižnico pripeljati lestev, splezati nanjo in pletenine dobro pritrditi, tako kot je v primeru bolezni zelo pomembna podpora ljubljene osebe.

preventiva rak dojke

 

                                                                              Predsednica DD Ilirska Bistrica:

                                                                                 Andreja Rebec, dipl. san. inž.

Na prejšnjo stran