Tretji odmerek cepiva proti COVID-19 priporočen starejšim od 50 let in ranljivim skupinam

datum: 12.11.2021

kategorija: Glasilo - Občina

Poživitveni odmerek za podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju je priporočljiv za oskrbovance domov starejših občanov in socialno-varstvenih zavodov ter za osebe, stare 50 let ali več in posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost. Prav tako posvetovalna skupina priporoča cepljenje s tretjim odmerkom družinskim članom imunsko oslabljenih oseb, osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo in osebam, ki so bile cepljene z vektorskimi cepivi. S poživitvenim odmerkom je možno cepljenje za vse ostale osebe po dopolnjenem 18. letu starosti.

Priporočeno je, da je poživitveni odmerek injiciran vsaj šest mesecev po osnovnem cepljenju tako z mRNA cepivi kot po cepljenju z »mešano shemo« (Vaxzevria in mRNA cepivo).  Za tiste, ki so cepljeni samo z vektorskimi cepivi, posvetovalna skupina priporoča, da prejmejo poživitveni odmerek vsaj dva meseca po osnovnem cepljenju.

Za poživitveni odmerek se praviloma uporabi mRNA cepivo: poln odmerek Pfizer-BioNTehcovega cepiva Comirnaty ali polovični odmerek Moderninega cepiva Spikevax, a le za osebe, starejše od 30 let. Za mlajše se absolutno priporoča Pfizer-BioNtechovo cepivo.

Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene, pa poživitvenega odmerka ne potrebujejo.

Poleg poživitvenega odmerka je posvetovalna skupina uvedla tudi pojem dodatni odmerek cepiva. Dodatni odmerek cepiva je priporočljiv za težje imunsko oslabljene osebe, ker je pri njih odziv na osnovno cepljenje slabši. Imunsko oslabljeni lahko tretji odmerek prejmejo že štiri tedne po osnovnem cepljenju. Tudi za dodatni odmerek se praviloma uporabi mRNA cepivo: poln odmerek Pfizer-BioNTechovega cepiva ali poln odmerek Moderninega cepiva.

Le v primeru, da je uporaba mRNA cepiva kontraindicirana, se uporabi vektorsko cepivo.

Kontraindikacije za cepljenje proti covid-19:

  • Preobčutljivost na predhodni odmerek enakega cepiva ali znana preobčutljivost na sestavino cepiva (anafilaksija, urtikarija, angioedem, težave z dihanjem).
  • Cepljenje  s cepivoma Vaxzevria (AstraZeneca) in Janssen (Johnson&Johnson) se odsvetuje osebam s sindromom kapilarnega prepuščanja.
  • Kontraindikacija za prejem drugega odmerka cepiva Vaxzevria (AstraZeneca) je pojav tromboze s trombocitopenijo po prvem odmerku.
  • Resen nezaželeni učinek  po predhodnem odmerku istega cepiva (življenje ogrožajoče stanje ali bolezen; stanje, ki zahteva hospitalizacijo; trajna okvara; prirojena anomalija; drugo resno klinično pomembno stanje in smrt).

V Sloveniji so na voljo štiri cepiva, in sicer mRNA cepivi proizvajalcev Pfizer-BioNTech in Moderne ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZenece in Johnson&Johnsona.

Cepljenje s cepivom Janssen (Johnson&Johnson) je začasno ustavljeno.

ar©tur