odkrijte
Odkrijte skrite kotičke in spoznajte ljudi.
aktivnosti
Kaj početi na Bistriškem?
ponudba
Gostinska ponudba, namestitve in domači izdelki.
prireditve
Tradicionalne prireditve na Bistriškem.

Bistriški krog

URL: bistriski_krog

Zemljepisna širina: 45.563696

Zemljepisna dolžina: 14.245327

 

Novakov_mlin.JPG

Nezahtevna krožna kolesarska pot po dolini Reke, ki povezuje mesto Ilirska Bistrca s sosednjimi vasmi. V vasi Dolnji Zemon si lahko ogledate dvorec Zemon in ostanke gradišča Javorje, v Zarečju obiščete dolino Posrtve, reko prečkate preko brvi pri Novakovem mlinu. V zimskem času brv umaknejo zaradi poplavnih voda, tako da je prečkanje mogoče z nadaljevanjem poti proti Smrjam in prečkanjem preko mostu pri Bridovcu.

Vrsta poti:            Tematska

Dolžina:            18 km

Višinska razlika:             300 m

Zahtevnost:            ●○○○○            Tehnična:             ●○○○○            Kondicijska:            ●○○○○

Panorama:            ●●●○○

 

POTEK

Ilirska Bistrica – Dolnji Zemon – Koseze – Zarečica – Zarečje – Smrje – Topolc – Ilirska Bistrica.

OPIS

Izhodišče poti je pri mestni hiši v mestu Ilirska Bistrica. Z izhodišča se odpeljemo po Bazoviški cesti v smeri Jelšan. V krožišču pri trgovskem centru Mikoza se usmerimo na tretji izhod v smeri proti Zabičam ter pot nadaljujemo po Podgrajski ulici. Na prvem križišču levo se usmerimo po lokalni cesti proti Dolnjemu Zemonu. Iz središča vasi se usmerimo desno in pot nadaljujemo navzdol proti zaselku Zemonska Vaga. Ko prispemo do državne ceste le to prečkamo in se pri postavljenih vagonih nekdanjega rudnika usmerimo levo na makadamsko pot, katera nas preko križanja z lokalno cesto za Malo Bukovico pripelje do prvih hiš v Kosezah.

Pot se nadaljuje preko poljske poti, možen pa je tudi obvoz po asfaltu skozi središče vasi, kjer poteka državna cesta. Obe poti prispeta v drugi del vasi pri mostu čez železnico, kjer nadaljujemo pot na levo ter prečkamo most čez reko Molo. V naslednjem križišču se usmerimo desno ter pot nadaljujemo v senci proti Zarečici. Pred vasjo nas čaka strm a kratek vzpon. Pot nadaljujemo skozi vas in naprej po poljih do križišča z cesto Ilirska Bistrica – Podgrad. Tu se usmerimo levo v klanec in pot nadaljujemo po cesti 100 m do odcepa poljske poti na desno, katera nas pripelje do vasi Zarečje. Na začetku vasi je manjši vzpon do središča vasi, kjer se usmerimo levo in se na koncu vasi spustimo v dolino Posrtve.

Usmerimo se proti naselju Brce, za mostom čez Posrtvico se usmerimo levo po obrečni cesti in nadaljujemo pot do osamljene domačije, Novakovega mlina. Pri mlinu zavijemo desno po peščeni stezi, katera nas privede do brvi čez reko. Previdno prečkamo brv in pot nadaljujemo po poljski poti, mimo domačije na Mežnariji. Pri domačiji se pot strmo spusti do glavne regionalne povezave, katero je potrebno previdno prečkati. Pot se nadaljuje po lokalni cesti proti Podstenjam, katero takoj zapustimo v prvem križišču, kjer se naravnost odcepi poljska pot proti Topolcu.

V Topolcu v naselju zavijemo levo ter pot nadaljujemo preko železnice, kjer zavijemo desno in ob železnici prispemo do ceste Topolc – Ilirska Bistrica. Po tej cesti nadaljujemo vožnjo skozi mesto do izhodišča poti.

 

 

 GPX datoteka: Bistriški krog

Zemljevid

Višinski graf

ar©tur
novice