Bistriška pešpot

 

Bistrica.jpg

S Placa v Guranji kraj, čez Medenov hrib do Črnih Njiv, na Drago in nazaj.

Bistriška pešpot se začenja na Trgu Maršala Tita (Placu) in se nadaljuje po Levstikovi ulici, ki pelje v najstarejši del mesta. Če prečkate enega od mostičkov, si lahko ogledate slap Sušec in Gradino z ostanki bistriškega gradu.

Če pa se odločite za ogled izvira Bistrice, nižje od njega leži  vodno zajetje in ribogojnica, boste morali do konca Guranjega kraja.

Po morebitnem ogledu nadaljujte pot proti Medenovemu hribu, mimo Doma starejših občanov in se desno od kamnoloma povzpnete do Črnih njiv, ki so izhodišče za ostale pešpoti.

Odločite se lahko za Trnovsko pot ali pot na Drago z ostanki gradišča.

Vračate se lahko po isti poti ali pa greste po asfaltirani cesti mimo pokopališča, Doma starejših občanov ter se spustite po Kidričevi ulici in Strmi poti nazaj na Levstikovo ulico in nadaljujete pot mimo cerkve sv. Jurija do Placa.

Pešpot je namenjena rekreaciji, spoznavanju zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitosti mesta in okolice. Nanjo se lahko odpravite vsi, od najmlajših do najstarejših, ki skrbite za svoje zdravje in znate uživati v lepotah naše domovine.

Vir:  Zgibanka Bistriška pešpot, Turistično društvo Ilirska Bistrica, 2008

Višinski graf