odkrijte
Odkrijte skrite kotičke in spoznajte ljudi.
aktivnosti
Kaj početi na Bistriškem?
ponudba
Gostinska ponudba, namestitve in domači izdelki.
prireditve
Tradicionalne prireditve na Bistriškem.

Dleto

URL: dleto

Zemljepisna širina: 45.4952092

Zemljepisna dolžina: 14.3641073

 

Dleto2.jpg

Dleto je z bukovim gozdom poraščena dolina, kjer izvira reka Reka, največja slovenska ponikalnica. Domačini ji pravijo tudi Vjlka uoda, saj se njena gladina ob večjih nalivih dvigne tudi za nekaj metrov.

S svojim tokom je ustvarila Škocjanske jame. Reka meri 54 km, podzemni tok reke je dolg kar 33 km, ponovno pa pride na površje v izviru reke Timave blizu kraja Štivan v Italiji. Ozračje v dolini je zaradi bližine vode prijetno hladno, zato je Dleto priljubljena izletniška točka za sprehode ob reki, prirejanje piknikov, pohodništvo, kolesarjenje in gobarjenje.

Dolina nudi življenjski prostor redkemu metulju, strašničinemu mravljiščarju, na poplavnih travnikih gnezdijo kosec, mala bobnarica, prepelica, vodomec, čebelar. Od gozdnih živali pa ne smemo pozabiti na rjavega medveda.

V Dletu se nahaja grob ruskega ujetnika iz 1. sv. vojne. Pot lahko nadaljujete na razgledno kraško planoto Gomance ali v smeri proti Ilirski Bistrici skozi dolino Podgora ali Kočanija, za Zabiče, Podgraje in Kuteževo. 

Zemljevid

ar©tur
novice