Pust je pršu

 

FB slika

Pustni karneval, ki gledalce navdušuje že 20 let bo letos zopet potekal na Pustno nedeljo. V povorki, kjer se predstavljajo domače in tuje maske vas bodo zagotovo navdušili škoromati (ena izmed najstarejših pustnih mask na Slovenskem), šeme, zvončarji, kurenti in novodobne maske, ki vedno poskrbijo za obilo smeha.

Pustovanje na Bistriškem

BISTRIŠKI »PUST JE PRŠU 2018« VABI

PETEK,  2. februar, ob 17.30 Otroške pustne delavnice

Društvo otroške zabave in animacija ter Klub študentov Ilirska Bistrica bosta v petek, 2. februarja 2018, v Domu na Vidmu organiziralo otroške delavnice s pustnimi vragolijami, ki bodo uvod v pestro pustno dogajanje naslednjega tedna.

 

ČETRTEK, 8. februar, ob 17.00 PUST JE PRŠU 2018-predaja oblasti Pustu

V četrtek, 8. februarja 2018, ob 17. uri bo v Domu na Vidmu na sporedu uradna otvoritev pustnega časa na Bistriškem, ki bo razkrila, katere skupine se bodo gledalcem predstavile v nedeljski povorki. Na ta dan bomo izvedeli, kdo bo letos prevzel ključe mestne oblasti in bo v tem času nadomestil župana Emila Rojca. Predstavitvena prireditev bo hkrati odlična priložnost za degustacijo okusnih pustnih jedi in sladic. Za glasbeno kuliso bodo poskrbeli Kerglci spod Ahca.

 

PETEK, 9. februar, ob 17.00 kulinarična delavnica Okusne pustne dobrote, otvoritev fotografske razstave

V petek, 9. februarja 2018, ob 17. uri bo v Domu na Vidmu potekala Kulinarična delavnica tradicionalnih pustnih jedi, ki so značilne za naš kraj. V družbi Društva podeželskih žena Ilirska Bistrica bomo pripravili slastne pustne krofe.

Uro kasneje bo v TIC Galeriji Doma na Vidmu otvoritev fotografske razstave Foto kluba Sušec z naslovom Ah, ta nori pust.

 

SOBOTA, 10. februar, od 16.00 do 18.00 Otroško pustovanje, Pustni ples s skupino Biseri 

Pustna sobota bo kot nalašč za vaše najmlajše, saj bo Društvo otroške zabave in animacija v sodelovanju s Klubom študentov Ilirska Bistrica pripravilo otroško pustovanje v prireditvenem šotoru na parkirišču ob Domu na Vidmu. Ob 16. uri bo čas za Živžav, pustno rajanje in otroške delavnice z našimi malimi »šjmami«.

Sobotni večerni termin pa je rezerviran za odrasle »šjme«, ki se bodo družile v prireditvenem šotoru ob Domu na Vidmu, kjer bo za odlično zabavo poskrbela uveljavljena skupina Biseri.

 

NEDELJA, 11. februar, od 14.00 dalje 23. povorka Pust je pršu 

Že 23. pustni karneval Pust je pršu se bo odvijal v nedeljo, 11. februarja 2018, ob 14. ure dalje. Letošnja povorka bo potekala po ulicah Trnovega. Pustne skupine se bodo zbrale pri parkirišču podjetja TIB storitve, d.o.o., nato pa se bodo odpravile na pot po Šercerjevi cesti, vzdolž Gregorčičeve ceste do prireditvenega prostora ob Domu na Vidmu. Na pustnem festivalu bodo kraljevale domače etnološke skupine, gostujoče skupine iz Slovenije in Hrvaške ter domače novodobne maske.

Pridružite se nam in se poveselite z nami! Živijo Pust

              Program pust je prsu 2018letak-page0001

LETOŠNJI GOSTI

Tudi v letošnjem letu bomo gostili etnološke maske iz Italije, tokrat iz kraja Tricarico. Tricarico je očarljivo mesto v pokrajini Matera, ki se nahaja na jugu Italije levo od reke Basento in pobočja Toppe Pizzute. Znano je kot arabsko-normansko mesto in ima enega najpomembnejših in najbolj ohranjenih srednjeveških zgodovinskih središč v regiji Basilicata.

Eden najpomembnejših dogodkov regije je Karneval Tricarica, ki se začne 17. januarja, na dan posvečen svetniku Antonu Puščavniku (S. Antonio Abate), zavetniku živali. Na ta dan maske ob zori opravijo posvetitveno ceremonijo. Pri cerkvi Sv. Antonia Abate prižgejo kres, trikrat obhodijo cerkev in opravijo blagoslov črede. Nato nadaljujejo obhod po mestnih ulicah. Ta ritual ponovijo na zadnjo nedeljo pred pustnim torkom, ki poleg povorke predvideva izdelavo in zažig pusta. Na mestnem trgu prižgejo kres in simbolično zažgejo veliko pustno lutko, ki jo objokuje Quaremma, žena karnevala.

Maske predstavljajo čredo krav in bikov, ki jih vodijo pastirji. "Krave" in "biki" so lahko le moški, ženskam je udeležba prepovedana. Prve so oblečene v bela pletena ali volnena  oblačila, okrašena s svetlo obarvanimi trakovi na vratu, bokih, rokah in nogah, na glavah pa nosijo široke klobuke, pokrite z ruto in tančico ter bogato okrašene z dolgimi barvnimi trakovi, ki se spuščajo do gležnjev. Bikova maska je enako sestavljena kot maska krave, razlikuje pa se v tem, da je v celoti črne barve s črnimi in rdečimi trakovi. Tako beli kot črni nosijo zvonec, ki se lahko razlikuje po zvoku in obliki. Med obhodom vsi zvonovi zazvenijo v kaotičnem ritmu in ustvarijo zmedo med meščani. Tej hrupni karavani se pridružita še grof in grofica, gospodarja Tricarica.

Za čas karnevala so značilne tudi številne podoknice in druženja na trgu, ki jih popestrijo lokalni in regionalni umetniki. Poleg teh igrivih trenutkov so tudi zabavni trenutki, kot kosilo z maskami in večerja z maskami, kjer uživajo jedi in pijačo, ki jih naberejo med obhodom po zgodovinskem delu mesta.

Mucca_e_Toro

 

 

TRASA PUSTNE POVORKE

Letošnja povorka bo potekala po ulicah Trnovega. Pustne skupine se bodo zbrale pri parkirišču podjetja TIB storitve, d.o.o., nato pa se bodo odpravile na pot po Šercerjevi cesti, vzdolž Gregorčičeve ceste do prireditvenega prostora ob Domu na Vidmu.

 

01_web_zemljevid

01_web_zemljevid.jpg

 

OBVESTILO ZA STANOVALCE IN PROMETNA UREDITEV

Vse udeležence v prometu obveščamo, da bo zaradi izvedbe pustne povorke Pust je pršu 2018, v Ilirski Bistrici oviran promet na cestah R2-404/0342 Ilirska Bistrica (Vilharjeva cesta), R2-404/1380 Ilirska Bistrica – Pivka, RT-915/0363 Ilirska Bistrica (Gregorčičeva cesta) in RT-915/1376 Ilirska Bistrica – Grda Draga ter občinski cesti Gregorčičeva cesta.

Postavljena bo popolna zapora Šercerjeve ulice in Gregorčičeve ceste v nedeljo, dne 11.2.2018, od 12.00 do 17.30 ure.

Obvoz bo urejen po ulici Nikole Tesla in mestnih ulicah.

Vsem udeležencem v prometu se zahvaljujemo za razumevanje.

 

 

 

PUSTNI LIKI OBEŠENI NA KANDELABRE

Pusti, obešeni na kandelabre, naslonjeni na ograje, so izvirni pustni liki, ki jih najdemo le v Brkinih in okolici. Letošnji pustni liki iz vasi po bistriški občini.

                 27332146_899953140181866_1831748422003634969_n 20180131_155005[1]

Kriv si.pdf

 

PRIJAVE

Organizacijski odbor "Pust je pršu 2018" vabi pustne skupine, da se prijavijo za sodelovanje na 23. tradicionalni pustni povorki "PUST JE PRŠU 2018".

Prijavite se lahko na:

  • naslov: Občina Ilirska Bistrica, Bazoviška cesta 14, 6250 Ilirska Bistrica, s pripisom "Prijava na prireditev Pust je pršu 2018,
  • e-naslov: tanja.sajina@ilirska-bistrica.si

Prijave možne do 1. februarja 2018.

VABILO.pdf

PUSTOVANJE NA BISTRIŠKEM

O pustovanju na Bistriškem

Etnološke maske

Novodobne Maske

Fotogalerija