Gorsko hitrostna dirka Ilirska Bistrica

 

Dirka_start.JPG

Gorsko hitrostna dirka Ilirska Bistrica je ena izmed najbolj odmevnih vsakoletnih avtomobilističnih prireditev v Sloveniji, ki je za nameček tudi dirka najvišjega ranga pri nas, saj šteje za evropsko gorsko prvenstvo (EHC) in gorsko prvenstvo historičnih vozil (HHC) mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). Dirka se izvaja na standardni 5010 metrov progi med Ilirsko Bistrico in Šembijami, tradicionalno konec avgusta.

Pričetki dirke segajo v leto 1994, ko je bistriški Ferrari Racing Club ljubiteljev bencinskih športov in F1 na Mašunu priredil avtomobilistični športni šov. Že leto pozneje so priredili prvo gorsko hitrostno dirko na vsega 5 km dolgem cestnem odseku men Ilirsko Bistrica in Šembijami. 

Največji navdušenec in hkrati začetnik je bil s svojo ekipo Miro Gardelin, ki si najverjetneje ni niti predstavljal, kako pomembna bo njegova dirka sčasoma postala. Takrat so bili povod za uspeh prav gotovo entuziastični prireditelji in skorajda evforični gledalci.

Dirka je z leti postajala vedno bolj zanimiva, saj je bilo na startu vedno več kakovostnih tekmecev. Trume gledalcev so uživale ob opazovanju najrazličnejših dirkalnikov – formul, prototipov, ostalih predelanih vozilih ter tudi starodobnih vozilih.

Vir in več informacij: http://ghd-ilirskabistrica.com/

 

Fotogalerija