Mesec kulture

MESEC KULTURE 2020 V OBČINI ILIRSKA BISTRICA Pisalo se je leto 1976, ko je tedanja Občinska kulturna skupnost 22. januarja na svečani seji skupščine, ki je bila posvečena 100-letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja, rojenega 19. januarja 1876 na Premu, sprejela sklep, da se 19. januar, dan pesnikovega rojstva, razglasi za kulturni praznik Občine Ilirska Bistrica.

Z željo, da se praznovanje kulturnega praznika obogati z več različnimi kulturnimi prireditvami, se je že v tretjem letu praznovanja izoblikoval prvi Mesec kulture. Prvo prireditev v Mesecu kulture so leta 1978 pripravili učenci osnovne šole iz Ilirske Bistrice v pesnikovi rojstni hiši na Premu. Tu ne smemo pozabiti omeniti osrednjih prireditev v počastitev občinskega kulturnega praznika v čast pesnika Dragotina Ketteja in proslav v počastitev slovenskega kulturnega praznika.  

Tudi v letošnjem bogatem naboru bo v ospredju počastitev dveh velikih imen – Ketteja in Prešerna. Slednjemu  je posvečena Osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki se bo odvijala v petek, 7. februarja, v organizaciji TIC Ilirska Bistrica in v sodelovanju z Glasbeno šolo, in Gimnazijo Ilirska Bistrica.

 Mesec kulture bomo pričeli 16. januarja s klavirskim recitalom Mete Fajdiga, ki bo v čast novemu koncertnemu klavirju, ki ga bo moč poslušati v veliki dvorani Doma na Vidmu.

V letošnje leto vstopamo tudi s projektom Kette nas povezuje, katerega cilj bo ob uglasbitvi Kettejeve poezije v naslednjih mesecih predstavil pesnika Dragotina Ketteja pesnika različnim ciljnim populacijam.

Glasbeno društvo Viola s svojim predsednikom Zdravkom Plešetom je v sodelovanje povabilo Turistično informacijski center iz Ilirske Bistrice, Kragulom d.o.o., ki upravlja z Kavarno v Pivki in jo vodi Robert Grk ter Glasbeno šolo Postoja in njenim ravnateljem Edvardom Popitom ter so v medsebojnem partnerstvu prijavili projekt uglasbitve Kettejeve poezije na razpisu za LAS med Snežnikom in Nanosom, ki spodbuja regionalni razvoj treh občin in sicer Občine Postojn, Pivka in Ilirska Bistrica.

Tako partnerji pripravljajo delavnice, ki bodo izvedene za otoke v vrtcih in šolah, nastope v domovih za ostarele v Postojni in Ilirski Bistrici ter različne druge programe in nastope, ki bodo pripovedovali o Dragotinu Ketteju in njegovem življenju.

S uglasbitvijo Kettejeve poezije v glasbeni preobleki sodobnega časa se bo pesnika približalo glasbeni govorici današnje mladine. Programi, ki bodo izvedeno za otroke jih bodo spodbujali k večjem ozaveščanju kulturne narodne dediščine. Programi za starejše bodo popestrili njihov vsakdan ter jim prikazali Dragotina Ketteja skozi objektiv, ki jim bo sigurno še dolgo ostal v mislih.

 

V sodelovanju s Tekaškim društvom in Gorsko kolesarskim društvom Borovci bomo izvedli kulturno športno obarvan dogodek, ki bo potekal 8. 2. 2020 po Kettejevi poti. Ponujene bodo tri možnosti aktivnega sodelovanja: tek, pohodništvo in kolesarstvo. Športne dejavnosti se bodo ob poti prepletale s kulturnim programom s poudarkom na delih Dragotina Ketteja. Osrednji del prireditve se bo vršil na Premu v spominski sobi Dragotina Ketteja. Za tiste malo manj pripravljene bomo organizirali prevoz nazaj na izhodiščno točko s TIC Busom.

 

MESEC KULTURE 2020

10. januar ob 18.00

OTVORITEV LIKOVNE RAZSTAVE DAJANE ČOK Z NASLOVOM BARVE KRAJINE, Pavlovčeva galerija v Domu na Vidmu

11. januar ob 18.30

TRADICIONALNI KONCERT BOŽIČNIH PESMI CMePZ ZVON Z GOSTI, cerkev sv. Jurija

16. januar ob 18.00

PREDSTAVITEV KNJIGE POTOPIS – POPOTNIŠKO ZORENJE VILJEMA GOGALE, Knjižnica Makse Samsa

16. januar ob 19.00

KLAVIRSKI RECITAL – META FAJDIGA, Velika dvorana Doma na Vidmu

18. januar ob 21.00

CANYON OBSERVER (SLO:noise metal) in UMA (HR:stoner rock metal), MKNŽ

19. januar ob 16.00

KETTE NAS POVEZUJE, Prem, ljudska šola

25. januar oD 15.30 dalje

MOJ KINO (Ledeno kraljestvo 2, Dolittle, One so bombe, Zamera), Dom na Vidmu

26. januar ob 17.00

OTROŠKA PREDSTAVA MIŠEK BAMI, Nataša Frank, Dom na Vidmu

31. januar ob 10.00 in 19.00

GLASBENO-GLEDALIŠKA PREDSTAVA TESLA, Janez Dovč, Dom na Vidmu

6. februar ob 19.00

VEČER SLOVENSKIH SKLADATELJEV, dvorana Glasbene šole Il. Bistrica

7. februar ob 18.00

ODPRTJE RAZSTAVE NAJBOLJŠIH FOTOGRAFIJ, POSNETIH NA TEMO ''PUSTNI OBIČAJI IN ETNO MASKE'' izbranih na natečaju ''AH TA NORI PUST 2019'' Fotokluba SUŠEC Ilirska Bistrica, Pavlovčeva galerija v Domu na Vidmu

7. februar ob 19.00

OSREDNJA OBČINSKA PROSLAVA OB KULTURNEM PRAZNIKU, Dom na Vidmu

8. februar ob 10.00

TEK, POHOD IN KOLESARJENJE PO KETTEJEVI POTI, Il. Bistrica-Prem

9. februar ob 18.30

PLESNA PREDSTAVA ZLOHOTNICA PLESNE SKUPINE PUMAS DANCE TEAM, športna dvorana OŠ Antona Žnideršiča

9. februar ob 21.00

MONDO GENERATOR (ZDA:punk rock metal) in BLACKOUTT (SLO: grunge stoner punk rock), MKNŽ

10. februar ob 19.00

GM ODER – TRIO LES PETITS COUCHONS, dvorana Glasbene šole Il. Bistrica

22. februar ob 21.00

MOONLIGHT SKY (SLO:progressive rock) in KAVASUTRA (SLO:jazz rock), MKNŽ

vsak ponedeljek ob 10.00

NA KRILIH BESED, BESEDA KOT ZDRAVILO IN ORODJE, izvajalec Jerica Strle, Dom starejših občanov

vsak ponedeljek ob 16.00

USTVARJALNICE, ROČNA DELA, kontakt Jerica Strle, tel. št. 041 484 937, na Kresnički, Prešernova 25a

vsak torek ob 9.00

KUHANJE KOT ZABAVA, kontaktna oseba Jerica Strle, tel. št. 041 484 937, na Kresnički, Prešernova 25a

vsak torek ob 9.00

NADGRADIMO SVOJE ZNANJE, TEČAJ SLOVENŠČINE ZA TUJCE, izvajalka Romana Morano, kontakt 05 71 45 022 (v dopoldanskem času), VGC Dom na  Vidmu

vsak torek ob 13.30

ZAČETNI TEČAJ SLOVENŠČINE ZA RAZLIČNO GOVOREČE TUJCE, izvajalka Jerica Strle, tel. št. 041 484 937, na Kresnički, Prešernova 25a

vsako sredo ob 16.00

RAČUNALNIŠKI TEČAJI, izvajalec Marjan Uljančič, prijave na 05 71 45 022 (v dopoldanskem času), OŠ Antona Žnideršiča

vsak četrtek ob 9.00

RAČUNALNIŠKI TEČAJ ZA ZAČETNIKE (ena na ena), predhodni dogovor z Jerico Strle na tel. št. 041 484 937, VGC Dom na Vidmu