Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Članice Univerze za tretje življenjsko obdobje (UTZO) so se na prvi delavnici začetne skupine K(r)uharije preizkusile v peki kruha iz kvašenega testa iz različnih vrst moke. Ustvarjale so v Gostilni pri Matetu.
Zamesile in spekle so osem vrst kruha: beli, črni in koruzni kruh, ajdov kruh z orehi, pirin kruh s semeni, sladki praznični kruh, polnozrnati kruh in žemljice iz moke petih žit. Niso pa samo mesile in pekle.
Kupljeni se ne more primerjati z domačim
Pogovarjale so se tudi o pomenu kruha nekoč in danes. Pravijo, da noben kupljen kruh ne more nadomestiti doma pečenega. Ugotavljajo, da se bolj in bolj vračamo k starim navadam in običajem ter vse bolj cenimo pravi okus ročno pripravljenega kruha, brez dodatkov za podaljšanje obstojnosti in izboljšanje okusa, pripravljenega samo iz moke, soli, kvasa in vode. Po želji lahko dodamo tudi zdrave dodatke, kot na primer različna semena, rozine, orehe.
Med pripravo so se seznanile tudi z različnimi vrstami mok in njihovo uporabo, vrstami kruha, sestavinami, ki dajejo kruhu okus, pripravo kvasca in pomenom kvasa, soli in sladkorja, načinom mesenja in gnetenja testa, vzhajanja testa ter temperature pri peki kruha.
Peka z ljubeznijo in veseljem
Priprava kruha se jim je v začetku zdela zapletena in težka, bile so tudi nekoliko v strahu, da jim morda ne bo uspelo. Pa jim je. Kako ne, saj dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka.
Kot so dejale, so kruh pripravljale z ljubeznijo in veseljem. Ko je zadišalo po pečenem kruhu, so sedle k mizi ter z navdušenjem poskusile dišeč in hrustljav kruh, ter nazdravile svojemu velikemu uspehu.
UTZO