Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Udeleženke prve delavnice nadaljevalnega izobraževalnega programa na Univerziza tretje življenjsko obdobje »K(R)UHARIJE« smo se seznanile z obema vrstama ajde, pomenom ajde v prehrani, osnovnimi napotki za pripravo ajde in njeno uporabo.
Pomembno vlogo pri uveljavitvi ajde na Slovenskem je odigral baron Žiga Zois, ko je, zaradi hude lakote, ki je pestila te kraje med letoma 1812 in 1815, na Kranjsko s Češke uvozil seme tatarske ajde ali »cojzle«, kot so ji pravili.
Okusno in zdravo živilo
Ajda je bila včasih hrana kmetov in revežev, že nekaj časa pa postaja v prehrani vedno pomembnejša in to seveda upravičeno. Poleg ugodne hranilne vrednosti in zanimivega, drugačnega okusa jo odlikuje tudi to, da ne vsebuje glutena.
Je okusno in zdravo živilo, polno mineralov in antioksidantov. Ajdova kaša navdušuje z odličnim, nekoliko sladkim in oreškastim okusom. Izdelki iz ajde so ajdova kaša, moka, zdrob in kosmiči.
Jedi, ki jih lahko pripravimo z ajdo, so lahko slane ali sladke. Iz ajda lahko naredimo žgance, kruh, štruklje, palačinke, sladice, testenine, juhe in enolončnice, lahko jo skuhamo kot riž in naredimo ajdovo kašo kot prilogo h glavni jedi ali ji dodamo zelenjavo, sveže in suho sadje, oreščke in semena, jogurt, marmelade, med, maslo, kislo zelje in repo, meso, čebulo in česen, zelišča in še vrsto drugih dodatkov.
Ajda je okusna, lahko prebavljiva in super hranljiva.
Pripravile smo vrsto jedi
Na delavnici smo pripravile: ajdove žgance, štruklje, ajdovo juho, ajdovo kašo z zelenjavo kot prilogo k mesu v naravni omaki in ajdove palačinke s skuto.
Pripravljenim super jedem iz ajde se ne moreš upreti, saj so izredno okusne in dobre. Tako je bilo tudi z nami. Vse smo na hitro pospravile/pojedle in delavnico zaključile polne lepih in prijetnih vtisov.
Prilagamo še recepte za preverjeno okusne jedi, ki smo jih pripravile.
zapisala Nevenka Tomšič