Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Verjetno je med nami malo takih, ki še niso slišali za Koronarno društvo v Ilirski Bistrici. Skupine (predvsem) upokojenk se dvakrat tedensko srečujemo na kardiovaskularni telovadbi, nekajkrat na leto na društvenih izletih, jeseni v toplicah in vsaj enkrat letno na preizkusu telesne pripravljenosti. Ob novem letu in koncu šolskega leta se dobimo na društveni večerji.
Jaz sem priključena trnovski skupini in me se rade družimo tudi »v lastni režiji«. Poklepetamo in se skupaj poveselimo tako v času martinovanja kot za 8.marec.
Mali triki velikih mojstric
Ker gre za vitalne in radožive starejše gospe, nas v življenju zanima marsikaj. Med drugim tudi kulinarične spretnosti tistih izmed nas, ki jih (izkustveno) prepoznamo kot izjemne.
Tako smo se takoj po novem letu dobile na kavi pri Anici Primc, ki je vodja naše skupine. Z Azro Imamović Derenčin smo se dogovorile, da nas bo naučila speči baklavo, in sicer tako, kot jo po receptu svoje mame peče ona.
Ko se pripravlja pecivo v živo, spotoma izveš razne nasvete in trike: najboljše vlečeno testo za baklavo trenutno lahko kupiš v Eurospinu, nasekljane orehe nehaš posipavati v zadnjih dveh plasteh, da je vrh peciva gladek, med sesekljane orehe dodaš pest sladkorja, da bodo med pečenjem malo karamelizirali, in podobno. Čisto vse smo se zvrstile in dejansko mazale, posipale in rezale.
Ne oklevajte, pripravite jo tudi vi!
Azra nam je zaupala recept:
Sestavine:
3 x 300 g vlečenega testa
600 g orehov
250 g masla
1 jajce
malo moke
700 ml vode
1 kg sladkorja
1 limona (če je iz trgovine, jo olupimo)
Priprava
Vlečeno testo odrežemo na dimenzijo pekača (iz 3 paketov dobimo cca 20 listov)
600 g orehov (400 g mletih, 200 g nasekljanih)
250 g stopljenega masla
Kaša
Iz rumenjaka, za oreh hladnega masla in dveh pesti moke v skledici z roko zgneteš kašo.
Preliv
700 ml vode kuhamo 15 minut z enim kilogramom sladkorja in eno limono, narezano na kolobarje. Nato pustimo, da se ohladi.
Zlaganje sladice
Vsako plast vlečenega testa s čopičem namažemo z maslom.
Vsako drugo plast posujemo: najprej z mletimi orehi, potem s pestjo sesekljanih orehov (da »zahrusta«, ko ugrizneš) in po vrhu dodamo še malo kaše (rumenjak + maslo + moka), da doda volumen.
Potem spet sledita 2 plasti testa itd., dokler ne porabimo vsega testa.
Vrhnjo plast premažemo z maslom. Pred peko pecivo z ostrim tankim nožem razrežemo v želeni obliki.
V prej ogreti pečici pečemo 10 minut na 200 °C, nato 10 minut na 180 °C in 40 minut na 150 °C.
Baklava je pečena, ko je zlato rumena. Vročo prelijemo s sladkornim prelivom in pustimo stati 24 ur.
Ne morem vam povedati, kako dobra je tako pripravljena baklava. Svetujem, da jo preizkusite!
Dober tek!
Tekst in foto: Mirjam Dolgan