Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
V projektu Kruh nas povezuje je Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica izdala lično knjižico z enakim naslovom. Oblikovali so še nov študijski programa K(r)uharije, ki ga bodo vključili v program izobraževanja novega študijskega leta 2023/2024.
Osnovna šola Miroslava Vilharja Postojna je nabavila opremo za gospodinjsko učilnico oziroma za ureditev kuhinjskega otoka, ki je namenjen uporabi učencem s posebnimi potrebami.
Društvo Vascom, Zavod za informiranje in videoprodukcijo, Pivka, ki je skrbel za promocijsko aktivnost pri izvajanju projekta, pa je pripravil več petnajstminutnih televizijskih reportaž o projektnih aktivnostih ter posnel dokumentarni film, v katerem so prikazane lokalne zgodbe v zvezi z mlini, žiti, običaji, pripravo in uživanjem kruha nekoč in danes in so ga že premierno predstavili v Domu starejših občanov v Ilirski Bistrici.
Partnerstvo za kruh
Projekt je bil izbran na podlagi javnega poziva za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS med Snežnikom in Nanosom v letu 021-2023, ki se financirajo iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Nosilni partner projekta je bilo društvo VASCOM, Zavod za informiranje in videoprodukcijo Pivka, pridruženi partnerji pa so bili Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica, Simon Urbančič, s.p. in Osnovna šola Miroslava Vilharja Postojna.
Povezali smo se, ker smo prepoznali izkušnje in potrebe posameznega partnerja in skupne cilje pri razvoju novih storitev in programov. V okviru univerze se je razvil nov študijski program K(r)uharije. Program vključuje zgodbe o žitu in kruhu skozi čas, običaje, vezane na pripravo in uživanje kruha, odnos do kruha nekoč in danes, delavnice peke kruha iz različnih vrst moke.
V tem času je bil izveden praktični del peke kruha, ki je potekal v Gostilni pri Matetu, katere lastnik je Simon Urbančič in je v okviru projekta nabavil opremo za pripravo testa in peko kruha. Z njim smo sodelovali tudi pri razvoju nove turistične storitve, doživljajske delavnice priprave kruha za turiste, ki iščejo storitve in produkte, ki zagotavljajo edinstveno izkušnjo in nagovarjajo čustva. Delavnice, pri katerih zaživijo vsi čuti, bodo podprte tudi s pripovedovanjem zgodb o pripravi kruha nekoč, o obstoju mlinov na tem območju, običajih in navadah, drugih zanimivostih ter ogleda mlinov (Hodnikov, Novakov mlin), vasico Malni pri Planini, idr.
Pri pilotni izvedbi novega študijskega programa je bilo organiziranih pet delavnic peke kruha. V štiri delavnice smo vključili otroke s posebnimi potrebami podružnične šole Osnovne šole Miroslava Vilharja Postojna, ena delavnica peke kruha iz kvašenega testa različnih vrst moke pa je bila organizirana za članice univerze.
Učencem je bil predstavljen gostinski poklic: natakar, kuhar in pek. Otroci pa so se preizkusili v postavljanju pogrinjkov.
Knjižica bo članom Društva UTZO na voljo jeseni in takrat verjetno tudi ostalim interesentom.
Nevenka Tomšič, Društvo UTZO Ilirska Bistrica
V prilogi fotografije nekaj strani iz knjižice.