Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Na Osnovni šoli Podgora Kuteževo sledimo misli rimskega filozofa Seneke: "Ne učimo se za šolo, marveč za življenje." Učence izobražujemo in vzgajamo za aktivno vključevanje v družbo, za strpen in odgovoren odnos do drugih in okolja. V ta namen organiziramo različne delavnice in dneve dejavnosti, ki poglabljajo zavedanje o svetu, v katerem živimo, in jim dajejo praktično znanje.
Gospa Alenka Kos, ustanoviteljica Društva za boljši svet, je za učence od četrtega do devetega razreda izvedla delavnico Drugačnost združuje. Predstavila je sedem temeljnih vrednot, ki so v življenju resnično pomembne: ljubezen, lepota, harmonija, sreča, odpuščanje, hvaležnost in sočutje. Učenci so si ogledali krajši film, v katerem so spoznali šest »superjunakov«, ki so kljub svoji drugačnosti veseli in srečni. Nekateri izmed njih ne slišijo, drugi ne vidijo, ne vonjajo, nekateri pa nimajo ne rok ne nog, a so vseeno uspešni. Zgodbe vseh otrok so jih zelo ganile. Prižgali so tudi svečo ljubezni ter dobili rože z različnimi pomeni. Te so nato podarili drugim v zahvalo ali za odpuščanje. Nekateri učenci so prejeli za darilo knjigo Drugačnost. Predavanje se jih je dotaknilo in razmišljali so, kako je takim otrokom in na kakšen način jim lahko pomagajo. Gospe Alenki se zahvaljujemo za njen obisk in odlično predstavitev. Iskrena hvala pa tudi gospodu Damijanu Štefančiču (TIB, d.o.o), ki je sponzoriral dejavnost.
Slovenski zajtrk
Že trinajsto leto smo na šoli izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane. Letos smo ga obeležili v petek, 17. novembra. Učenci so pojedli kruh, maslo, med, mleko in jabolka. S projektom spodbujamo prehranjevanje s hrano iz bližine oziroma iz lokalnega okolja, zato so vsa živila pridelana v Sloveniji. Po zajtrku je sledilo petje pesmi Čebelar. Vsi učenci šole in otroci iz vrtca ter zaposleni so ubrano zapeli ob spremljavi odličnih inštrumentalistov: Reneja, Bineta, Nejca, Nika, Patrika in Marka.
Projekt letos poteka pod sloganom Kruh za zajtrk - super dan, zato so učenci višjih razredov v nadaljevanju dopoldneva spoznavali, kako nastane kruh. Najprej so v terilnicah ročno trli žito, nato so moko presejali, pripravili kvasec in zamesili testo. Ko je to vzhajalo, so ga oblikovali v hlebčke in spekli. Po šoli je zadišalo in kruh je bil še posebej dober, saj je nastal izpod rok pridnih otrok in učiteljic. Posebej se zahvaljujemo mlinarstvu Mlinnemec, Bogdan Nemec s. p. iz Podstenj za donacijo pšenice, ki smo jo uporabili za pripravo kruha.
Novinarski krožek OŠ Kuteževo