Slovenska potica je eno od izvirnih in najbolj znanih slovenskih prazničnih peciv z različnimi nadevi. Glede na možne nadeve se pri poimenovanju pogosto uporablja ime potice, povezano s tem, kakšen nadev vsebuje. Najbolj razširjena in znana je orehova potica, uradno slovenska potica - orehova ali orehov nadev, medena potica, uradno slovenska potica - medena ali medeni nadev, pehtranova potica, uradno slovenska potica - pehtranov nadev ali pehtranka ipd.
Za pripravo dobre potice si je treba vzeti čas in veliko ljubezni. To so storile tudi udeleženke druge delavnice skupine K(r)uharije, ki so pekle praznično adventno in božično pecivo.
Decembra iz kuhinj naših gospodinj omamno zadiši po raznovrstnih dobrotah. Tako je za Miklavža dišalo tudi v prostorih gostilne pri Matetu, lastnika Simona Urbančiča, kjer so na delavnici udeleženke skupine K(r)uharije pekle adventne in božične dobrote: orehovo in lešnikovo potico ter božični sadni kruh. Odlično jim je uspelo.
Pripravljanje in okušanje potice je bilo pravo doživetje čarobnega adventnega časa. Z obiskom jih je presenetil Miklavž, ki ga je privabil čaroben vonj potic in božičnega kruha. Udeleženke je obdaril s skromnim a prijetnim darilcem, jim zaželel še veliko lepih in prijetnih srečanj na univerzi, miren adventni čas in lepe božično novoletne praznike. Voščil jim je tudi srečno in vse dobro v letu 2024.
Seveda pa tudi on ni odšel praznih rok. V zahvalo so mu košarico napolnile s še toplo in dišečo potico in božičnim kruhom.
Poskusite naše recepte tudi vi in okusite omamni vonj in okus čarobnega adventnega peciva.