Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Letošnji Festival vin Ilirska Bistrica, ki ga že sedmo leto organizira domačin in poznavalec vin Jernej Derenčin s svojo nepogrešljivo ekipo, je postregel s številnimi presežki. Tokratni festival je bil izvrsten spoj domače kulinarike in žlahtne kapljice.
V pogostitvenem prostoru Doma na Vidmu sta se predstavila gostinca z Belega kamna: Gostilna Skok z Bača je pripravila pašto s hišno omako iz domačih klobas, ki sta jo pripravila Boštjan in Dejan Skok, na stojnici kneške Pizzerije Zala pa je zadišalo po krompirju v zevnici, ki sta ga skuhala Andraž Zgonc in Maja Zgonc. Za Park Seventeen je svoje mojstrovine predstavljal naj picopek Slovenije 2024 Jaka Valenčič, ljubitelji mesnih izdelkov pa so prišli na svoj račun s klobasami in pršutom Buretič Bregov iz sosednje Hrvaške. Za vse sladokusce je poskrbela Kmetija Slavec iz Knežaka, ki je obiskovalcem ponudila domače piškote, za razvajanje brbončic pa so bili na voljo trije okusi sladoleda: mlečni sladoled s tartufi, ter festivalu primerna, sorbet iz refoška in sorbet iz vitovske.
Skrivnost modrega pinota
Kot vsako leto je bila tudi letos organizirana delavnica oz. predavanje, ki je bilo tokrat posvečeno modremu pinotu. Delavnico z naslovom Iskanje vrhunskega modrega pinota je kot iskanje svetega grala je vodil Matjaž Lemut. Matjaž Lemut je vodja posestva TILIA estate, kjer posebno pozornost posveča modremu in sivemu pinotu, zato je klet v Potočah v Vipavski dolini podnaslovljena Hiša pinotov. Med kolegi vinarji velja za enega največjih strokovnjakov, ki svoje znanje prenaša naprej na seminarjih Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, kjer že več kot 20 let predava enografijo oz. spoznavanje vin vinorodnih dežel. Matjaž Lemut je že petkrat uspešno organiziral festival Modri les Noirs v Kendovem dvorcu v Idriji, kjer se zberejo vinarji in ljubitelji modrega pinota iz regije in širšega jugovzhodnega evropskega prostora, zato je bilo logično, da tudi Bistričanom predstavi skrivnosti modrega pinota. Na delavnici je opisal grajenje identitete te sorte vina ter skozi različne letnike vina slušateljem predstavil, kaj je pravi modri pinot, kako do njega priti in kako se ustvari svojstven, regionalni stil. Delavnico je sklenil z ugotovitvijo, da je prava smer v evoluciji in kakovosti modrega pinota nižja stopnja alkohola, manj izraženi tanini in večja svežina.
Letos se je predstavilo kar trideset kleti
Po izčrpni predstavitvi skrivnosti omenjene sorte pa so se udeleženci delavnice prepustili raziskovanju ostalih sort vina in okušanju vina iz kar tridesetih vinskih kleti. Na sedmem festivalu vin so se predstavili: Vinakras Sežana, Vinarstvo Valter Sirk, Vinarija Svirče, Vina Štoka, Domačija Ražman, Santomas, Vinarstvo Rebula, Klet Brda, Vinska klet Černe, Fervin, Vina Bordon - Bordon Wines, Vina Sanabor, Vinakoper, Vinska kuča Matić, KRISTALVIN, ČEBRON FAMILY ESTATE, Chateau Kamnik Winery, Popov Winery, Vina Kobal / Štanjel, Izletniška kmetija Kraljič, Vina Jogan, TILIA estate, Kmetija Jogan, Čotova klet, Vina na Hribu, Degrassi Wines, Jamšek 1887 Wines, Miska Wines, CV - Colja vino, Vina ČUK in Vinarstvo Zuljan.
Ob dobri hrani in izbranem vinu pa so za odlično razpoloženje poskrbeli še člani skupine Osminka. Jernej Derenčin je s svojo ekipo še enkrat dokazal, da se tudi v Ilirski Bistrici dviguje zavest glede kulturnega uživanja alkoholnih pijač in da postajamo vedno bolj zanimivo tržišče za vrhunske domače vinarje.
Foto: TK in Simon Špilar